Евертън вероятно ще започне новия сезон с отрицателен точков актив, според редица медии на Острова. Висшата лига твърди, че „карамелите“ са нарушили правилото за финансов феърплей за сезон 2022/23 с 6,5 милиона паунда, което може да доведе до отнемането на 3 точки от актива на тима.

Евертън вече изтърпя едно наказание заради нарушение на финансовия феърплей, като му бяха отнети 8 точки през миналия сезон. Тогава „карамелите“ завършиха на 15-то място с 40 точки в актива си.

От Висшата лига обаче твърдят, че сега нарушението на финансовия феърплей за сезон 2022/23 е по-голямо от  6,5 милиона паунда, тъй като в това число не са включени плащанията за изграждането на новия стадион на клуба.

Независима комисия, която наложи второто отнемане на точки, отхвърли аргумента на Висшата лига, че 17 милиона паунда лихвени плащания трябва да бъдат добавени към техните загуби за сезон 2022/23. Но ще разгледа отново плащания на стойност 6,5 милиона, които според него може да представляват друго нарушение.

Предстои независимата комисия да вземе своето финално решение относно нарушенията на Евертън. Прогнозите са, че ще бъдат отнети 3 точки от актива на „карамелите“ преди старта на сезона във Висшата лига.