Войната за независимост на Косово през 90-те години на ХХ век принуди близо 300 000 косовари да напуснат родните си земи и да се установят в чужбина. Децата на тези хора израснаха в новите си родини, някои от тях станаха спортисти и се състезават за чужди национални отбори.
 
Заради несигурната обстановка в Косово спортът и в частност футболът бяха замрели. След обявяването на независимостта на страната през 2008 г. спортът започна да си пробива нов път. Няколко хандбални отбора дори получиха разрешение от европейската федерация да участват в квалификации за различни турнири. С футбола ситуацията е много по-трудна. Въпреки че Косово е признато от 22 от 27-те членки на Европейския съюз, страната не е официално призната. Това означава, че не може да стане член на УЕФА и ФИФА. Президентът на Футболната федерация на Косово Фадил Вокри обаче не се отказва.
 
След първоначалния отказ през 2008 г., той успя да получи разрешение от ФИФА националния отбор да играе международни мачове с тимовете на членуващи в световната федерация държави. “Това беше много труден процес, но сега съм щастлив. Сега съм убеден, че имаме шанс да станем постоянен член на ФИФА в следващите години. Това може да отнеме една, две или пет години. За момента важното е, че получихме разрешение да играем официални мачове”, заяви Вокри.
 
Решението на ФИФА срещна неодобрение от страна на Русия и Испания, които имат проблеми с различни региони, стремящи се към независимостта си. Фадил Вокри не мисли да спре с борбата си. На 11 септември той беше в Швецария преди световната квалификация на “часовникарите” срещу Албания. Той успя да получи подкрепата на родени в Косово футболисти, играещи за двата отбора. Това бяха 9 от общо 22-ата титуляри за двата тима. Те подписаха петиция в подкрепа на опитите на Футболната федерация на Косово да стане член на ФИФА. Сред тях бяха албанският национал Лорик Цана и швейцарците Валон Бехрами, Гранит Джака и Джердан Шакири.
 
Действията на Вокри обаче веднага предизвикаха реакцията на швейцарските медии. “Те искат да ни откраднат играчите”, написа в. “Блик”. Бехрами, Джака и Шакири са сред основните играчи на селекционера Отмар Хицфелд. Въпреки че са родени в Косово, те са отраснали в Швейцария.
 
“Горд съм, че съм роден в Косово и никога няма да забравя, че във вените ми тече косоварска кръв. За момента не може да става и дума да играя за Косово, но ако страната стане член на ФИФА, това вече е друга ситуация и всичко може да се промени”, заяви Шакири преди мача с Албания.
 
Президентът на Футболната федерация на Косово Фадил Вокри не крие, че ако страната стане член на ФИФА, той ще се опита да получи разрешение да може да използва футболисти, които са косовари, но са играли за други националния отбори. Това може да стане с едногодишно спиране на правата, както се случи с националите на новите членки на световната футболна централа – Нова Каледония (2004), Източен Тимор (2005), Черна гора (2007), Кюрасао (2011) и Южен Судан (2012).
 
Любопитна би била формацията на националния отбор на Косово, ако Вокри получи позволението на ФИФА за играчите, състезавали се за други национални отбори. По този начин косоварите ще се сдобият с доста опасен за съперниците тим, в който ще играят настоящи национали на Албания, Швейцария и Швеция.
 
ВЕРОЯТЕН СЪСТАВ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА КОСОВО
Вратар: Самир Уйкани (Палермо (Ит), Албания)
Защитници: Агим Шабани (Мос (Нор), Норвегия), Арменд Далку (Ворскла (Полтава, Укр), Албания), Лорик Цана (Лацио (Ит), Албания), Мергин Маврай (Гройтер Фюрт (Гер), Албания)
Халфове и нападатели: Амир Абраши (Грасхопър (Швейц), Швейцария), Валон Бехрами (Наполи (Ит), Швейцария), Гранит Джака (Борусия (Мьонхенгладбах, Гер), Швейцария), Джердан Шакири (Байерн (Гер), Швейцария), Емир Байрами (Монако (Фр), Швеция), Алберт Буняку (Кайзерслаутерн (Гер), Швейцария)
Заб.: В скоби след името на футболиста е посочен клубният му отбор и настоящата му националност.