Изпълнен с гордост и емоции ден се очаква в Косово. Националният футболен тим на страната ще изиграе първия си мач в квалификации за международен турнир. Косоварите днес стартират участието си в пресявките за Мондиал 2018 срещу Финландия в Турку.

През месец май Косово официално стана 210-ият член на ФИФА, а Гибралтар – 211-ият. Малката балканска страна обяви своята независимост през 2008 година, но все още не е призната от доста държави, включително от Сърбия и Русия.

След получаването на членство в световната футболна централа възникна един въпрос: Кой ще играе за националния отбор? 24 футболисти с косоварски корени може да поискат да играят за тима, но са носили екипите на други държави.

Правилата на ФИФА в тази ситуация са по-трудно приложими. Случаят с Косово е уникален, тъй като някои от футболистите са играли за други държави още преди страната да е обявила своята независимост. „Мисля, че ФИФА трябва да направи изключение за нашия случай“, призна шефът на Косовския футболен съюз Фадил Вокри (на снимката вдясно със светлосиня фланелка).

Подобно развитие на случая върви в момента. Световната футболна централа обяви, че разглежда молбите на няколко футболисти да играят за Косово. Не беше обявен обаче срок за взимане не решението. Затова несигурността е голяма и селекционерът на тима Алберт Буняку обяви два списъка. В единия имаше 15 играчи, които с гаранция могат да играят за Косово и друг с 10 футболисти, чакащи разрешението на ФИФА.

Основният списък с играчи, които са подали молби да играят за Косово не беше разкрит официално. Това предизвика редица слухове. Според тях в листата има четирима албански национали, играли на Евро 2016. Освен тях вътре са Аднан Янузай, който има мачове за Белгия, и финландският национал Перпарим Хетемай.

За мнозина решението да сменят националния отбор и да облекат екипа на Косово беше трудно. Такъв е случаят с халфа на Ред Бул Залцбург Валон Бериша, който има 19 мача и 1 гол за Норвегия. Въпреки че е роден в шведския град Малмьо и израства в Норвегия, той избира да играе за родината на своите предци, въпреки че дори и брат му Ветон го уговаря да продължи да носи екипа на скандинавската държава.

„Целият ми живот е преминал като норвежец. В продължение на 3-4 седмици много мислех как да постъпя. Бях раздвоен. Накрая реших да играя за Косово“, признава 23-годишният футболист.

Най-смелите мечти на косоварите включват и присъединяването на няколко швейцарски национали. Гранит Джака призна, че за момент е бил изкушен от възможността да играе за Косово, но е предпочел на продължи да носи екипа на Швейцария. На Евро 2016 Джака и брат му Таулант влязоха в историята на европейския футбол, като играха в мач един срещу друг. Гранит за Швейцария, а Таулант за Албания.

Най-голямата енигма си остава Джердан Шакири: „Много съм горд, че Косово стана член на ФИФА и ще участва в световните квалификации. Това е важно за страната, за децата, които растат там. Все още не мога да кажа дали ще играя за косовския национален отбор.“

Дебютът в световните квалификации не поражда никакви илюзии в селекционера на отбора Алберт Буняку. Всъщност 45-годишният специалист не бива да бъде бъркан с 32-годишния нападател на швейцарския Санкт Гален Алберт Буняку, който за момента е топреализатор на националния отбор на Косово с три гола. Няма информация двамата да имат роднинска връзка.

„Участието в тези квалификации е само началото на един проект. Искаме да създадем добър отбор, който да се бори за класиране на Евро 2020“, признава селекционерът Буняку (на снимката вдясно).

“Играл съм за Швейцария на Мондиал 2010 и това беше прекрасно. Това, което се случва в Косово обаче е невероятно. Горд съм да бъда част от него. Много съм доволен, че имах щастието да вкарам първия гол за родината си в официален мач след приемането ни за член на ФИФА (при победата с 2:0 над Фарьорските острови на 3 юни). Мисля, че изразявам мислите на всички косовари, когато твърдя, че приемането ни за член на ФИФА е огромна чест“, обяви нападателят Буняку.

„Емоциите и надеждите, които ни обграждат преди мача с Финландия, са много силни. Трябва да отговорим на тях и да постигнем добър резултат. Готови сме и можем да го постигнем“, разкри защитникът Байрам Яшаница.

Участието на Косово в квалификациите за Мондиал 2018 в Русия няма да мине по лек път, тъй като тимът се падна в група с Финландия, Хърватия, Турция, Исландия и Украйна.

Пътят няма да е лек, но в седемте си мача след официалното признаване от ФИФА през март 2014 година, Косово показа, че не е за подценяване. Бяха записани загуби от Турция и Сенегал, равенства с Хаити и Албания, както и победи над Оман, Екваториална Гвинея и Фарьорските острови. Ако подалите молби до ФИФА получат одобрение, тогава съставът на Косово ще се окаже наистина сериозен съперник за всеки един отбор в Европа.

За момента феновете могат да се радват на малко популярни имена в тима си. Освен нападателя Алберт Буняку, който е играл за германските Нюрнберг и Кайзерслаутерн, косовският национален отбор има само още едно популярно име – вратарят Самир Уйкани, който от няколко години играе в Италия и е носил екипите на Памермо, Новара, Киево, Дженоа и Латина, а в момента е част от Пиза. Има и 20 мача за Албания. Двамата заедно с Валон Бериша са сред тези, които очакват разрешение от ФИФА.

От друга страна феновете ще трябва да чакат още, докато техният отбор домакинства на територията на Косово. Стадионът в Прищина не отговаря на изискването за приемане на международни мачове. Дотогава националният тим ще играе в Албания.

ИЗВИКАНИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА КОСОВО ЗА МАЧА С ФИНЛАНДИЯ
Вратари: Самир Уйкани (Пиза, Ит), Фламур Незири (Фероникел), Гранит Колши (Беса Пейе)
Защитници: Фанол Пердедай (Мюнхен 1860, Гер), Авни Пепа (Вестманея, Исл), Енис Алуши (Нюрнберг, Гер), Амир Рахмани (Локомотива Загреб, Хър), Леарт Пакарада (Зандхаузен, Гер), Байрам Яшаница (Скендербеу, Алб), Албан Рниши (Грасхопър, Швейц), Адриан Исмаили (Хайдук, Хър), Бенямин Кололи (Лозана, Швейц)
Халфове: Бернард Бериша (Анжи, Рус), Хекуран Крюезиу (Люцерн, Швейц), Албан Меха (Ал Насър, САр), Валон Бериша (Ред Бул Залцбург, Ав), Бесар Хамили (ФСФ Франкфурт, Гер), Валмир Сюлеймани (Хановер, Гер), Херолинд Шала (Касъмпаша, Тур), Синан Бютюки (Го Ахед Игълс, Хол), Ерол Зейнулаху (Унион Берлин, Гер)
Нападатели: Берсант Целина (Твенте, Хол), Милот Рашица (Витес, Хол), Ведат Мурики (Генчлербирлиги, Тур), Алберт Буняку (Санкт Гален, Швейц)
Заб.: Играчите с по-тъмен шрифт очакват разрешение от ФИФА да играят за Косово.

Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ