Коста Рика стана 13-ият участник на Мондиал 2018, след като изживя своя „Парк де Пренс“. В отложен с един ден мач заради тропическа буря „Лос Тикос“ направиха 1:1 срещу Хондурас в среща от квалификациите на зона КОНКАКАФ. Голът на радостта падна в петата минута на добавеното време на двубоя. Така костариканците се класираха на второ поредно световно първенство и за пети път в историята си.

Еди Ернандес даде аванс на гостите в 66-ата минута, когато се разписа с глава след центриране на Ромел Киото. В петата минута на шестминутното добавено време домакините стигнаха до изравняване. Джанкарло Гонсалес с глава продължи по десния фланг дълъг пас от половината на Коста Рика, Браян Руис разигра с Родни Уолъс и финтира Емилио Исагире, за да центрира към непокрития Кендъл Уостън. Защитникът на Ванкувър Уайткепс надскочи Мейнор Фигероа и Джони Паласион и с глава прати топката във вратата на Донис Ескобер. Това беше третият гол за националния отбор в кариерата на Уостън.

С драматичното изравняване Коста Рика събра 16 точки и си гарантира второто място в квалификационната група, на пет зад лидера Мексико. Класирнето на „тикос“ означава, че САЩ се нуждае от поне равенство срещу Тринидад и Тобаго, за да си гарантира директно участие на световното първенство. „Янките“ са трети в класирането с 12 точки, на две пред Панама и Хондурас. Американците имат и по-добра голова разлика.

Равенство ще е достатъчно на САЩ, освен ако Хондурас не разбие Мексико с поне 12 гола разлика или Панама не победи Коста Рика със 7-8 гола разлика. Четвъртият в класирането също има шанс за класиране на световно първенство, но той минава през плейоф срещу победителя от азиатския бараж между Австралия и Сирия.

НА 11 ОКТОМВРИ (СРЯДА)
03:00 часа (българско време)

Хондурас – Мексико
Панама – Коста Рика
Тринидад и Тобаго - САЩ

ПРОГРАМА,РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ В ЗОНА КОНКАКАФ