Коста Рика победи САЩ с 3:1 в световна квалификация от Зона КОНКАКАФ и излезе на първо място във финалната група на региона.

Нападателят Алваро Саборио даде изненадващ ранен аванс на домакините, когато още в първата минута далечният му удар от 25 метра прехвърли вратаря Тим Хауърд.
 
В 13-ата минута преднината на Коста Рика вече бе от два чисти гола, след като атака отляво позволи на Селсо Боргес да се разпише на празна врата.
 
Американците, които нямаха поражение в първите си три мача в групата, така и не успяха да се възстановят от шока. Хауърд с мъка изби удар на Саборио с глава, а точно преди почивката играчът на домакините стреля над вратата.
 
Резервата Пабло Ерера окончателно “попари” гостите в 69-ата минута, когато получи топката близо до тъчлинията, преодоля пазача си и вкара до близката греда на Тим Хауърд.
 
Вратарят на американците спаси тима си от по-голям разгром, когато успя да отрази прецизно изпълнен пряк свободен удар от Валтер Сентено. Гостите се добраха до почетно попадение в добавеното време на мача, когато Лендън Донован се разписа от дузпа.
 
С тази победа Коста Рика, който се опитва да се класира на трето поредно световно първенство, оглави класирането в групата с 9 точки от 4 мача и изпревари с две точки САЩ./БЛИЦ

 

СВЕТОВНИ КВАЛИФИКАЦИИ, ЗОНА КОНКАКАФ
1. Коста Рика 3 0 1 6:3 9
2. САЩ 2 1 1 8:5 7
3. Хондурас 1 1 1 4:4 4
4. Мексико 1 0 2 3:5 3
5. Салвадор 0 2 1 4:5 2
6. Тринидад и Тобаго 0 2 1 3:6 2

 Следващи срещи: Тринидад и Тобаго – Коста Рика, Салвадор – Мексико, САЩ – Хондурас (07.06); Хондурас – Салвадор, Мексико – Тринидад и Тобаго (11.06)