В края на февруари на ръководството на Лестър взе решение, с което потресе футболната общественост. Мениджърът на тима Клаудио Раниери, който през май 2016 година се превърна в легенда на „лисиците“, носейки първа шампионска титла в 133-годишната им история, беше уволнен.

Докато феновете на английския шампион панически се чудеха каква ще е съдбата на любимия им тим, босовете на Лестър се заеха със задачата да търсят нов мениджър. Сред обсъжданите вариантите бяха Роберто Манчини, Гуус Хидинк, Найджъл Пиърсън, Алан Пардю, Гари Раует и др. В крайна сметка, поради една или друга причина, нито един от тях не застана начело на „лисиците“ . Това принуди шефовете на "лисиците", притиснати от времето и обстоятелствата, да гласуват доверие до края на сезона на асистента на Раниери – Крейг Шекспир. Смел ход, който изстреля отбора в друга орбита, превърна 53-годишния специалист с литературно име в новия герой на Лестър и го прати в историята на Висшата лига.

Кой обаче е Крейг Шекспир?
Крейг Шекспир е роден на 26 октомври 1963 година в Бирмингам. Като всяко малко момче и той е запален по футбола и мечтае да твори история на зеления терен. Реалността обаче е по-различна и въпреки, че наистина става футболист (играе на поста „полузащитник“), той така и не съумява да стигне до върховете в играта и да направи впечатляваща кариера.

През 1981 година Шекспир подписва първи професионален договор с Уолсол. В тима е до 1989 година, като за този период изиграва 284 мача. С основна заслуга е за класирането на „седларите“ в Лига 2 през сезон 1987/88.

Следва трансфер за 300 хил. паунда в Шефилд Уензди, който по онова време е в Лига 1. Престоят му в редиците на „кукумявките“ обаче е неуспешен и през 1990 година преминава в Уест Бромич. В Албиън изкарва 3 години и изиграва 128 мача. "Дроздовете“ печелят промоция за Лига 1, но Шекспир решава да смени обстановката и преминава в Гримбзи. До края на футболната си кариера носи екипите още на Скънторп и три аматьорски тима.

Пътят от обикновен служител в Уест Бромич до мениджър на настоящия шампион на Англия

През 1999 година започва работа в Уест Бромич. Първоначално е служител в клуба, който отговаря за популяризирането на играта в град Албиън. По-късно става треньор в академията на „дроздовете“, а през 2006-а застава начело на втория отбор. Първото му сериозно предизвикателство в треньорската професия е през октомври същата година. Мениджърът на Уест Бромич Брайън Робсън и неговият асистент Найджъл Пиърсън са освободени преди мача с Кристъл Палас. Това принуждава босовете на клуба да поверят отбора на Крейг Шекспир, под чието ръководство „дроздовете“ печелят с 2:0. Това е и единственият мач на специалиста начело на първия тим на УБА.

През 2008 година Шекспир става асистент на Найджъл Пиърсън в Лестър. Следва кратък престой на двамата в Хъл Сити, а през 2011 отново се връщат в редиците на „лисиците“. Четири години по-късно Пиърсън е уволнен, а Шекспир става асистент на Клуадио Раниери. За кратко съвместява работата си в Лестър с тази в националния отбор на Англия, където е един от помощниците на Сам Алърдайс. След освобождаването на Големия Сам, Шекспир се концентрира единствено върху клубния си отбор. С Лестър става шампион през 2016 година, а месеци по-късно поема тима, след като Клаудио Раниери е освободен.

Новият герой на Лестър 

"Целта ми е да върна Лестър на победния път". Това каза Шекспир на първата си пресконференция като мениджър на Лестър. И го прави. По възможно най-добрия начин.

Лестър печели всичките си 6 двубоя при Крейг Шекспир. Освен, че под негово ръководство тимът се класира за 1/4-финалите в Шампионска лига след успех с 2:0 на Севиля, "лисиците" мачкат наред и в Англия.

53-годишният специалист изведе Лестър до 5 поредни успеха в Англия в първите си 5 мача начело на тима. Това го превърна в първия английски мениджър с подобно постижение в историята на Висшата лига. Нещо повече - Шекспир е едва третият мениджър със 100% актив в английския шампионат след първите си 5 мача. Пред него са единствено Карло Анчелоти и Хосеп Гуардиола. През 2009 година италианецът спечели първите си 6 срещи начело на Челси, а Гуардиола го стори през есента на 2016-а, когато пое Манчестър Сити.

"Понякога имаме и късмет. Така си мисля. Може би аз съм Късметлията", казва скромният Шекспир по повод страхотната серия, в която е отборът му. 

Това е историята на Крейг Шекспир - новият герой на Лестър...

Серията на Лестър при Крейг Шекспир: 

27.02, Висша лига
Лестър - Ливърпул 3:1
1:0 Варди (28), 2:0 Дринкуотър (39), 3:0 Варди (60), 3:1 Коутиньо (68)

04.03, Висша лига
Лестър - Хъл Сити 3:1
0:1 Клукас (14), 1:1 Фукс, 2:1 Марез (59), 3:1 Хъдълстоун (90-аг)

14.03, Шампионска лига - 1/8-финален реванш
Лестър - Севиля 2:0
1:0 Морган (27), 2:0 Олбрайтън (54)

18.03, Висша лига
Уест Хям - Лестър 2:3
0:1 Марез (5), 0:2 Хут (7), 1:2 Лансини (20), 1:3 Варди (39), 2:3 Аю (63)

01.04, Висша лига
Лестър - Сток Сити 2:0
1:0 Ндиди (25), 2:0 Варди (47)

04.04, Висша лига
Лестър - Съндърланд 2:0
1:0 Слимани (69), 2:0 Варди (78)

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА