След края на поредния интригуващ сезон в четирите най-силни първенства на Европа дойде време за равносметки, анализи и коментари за всички отбори и играчи, които обраха отличията в най-реномираните шампионати на Стария континент. Няма никакво съмнение, че Манчестър Юнайтед, Борусия Дортмунд, Барселона и Милан напълно заслужено прибавиха поредни трофеи в клубните си витрини, но въпреки това един от тези отбори може да бъде посочен като най-заслужилият шампионската си титла. За целта трябва да се върне лентата назад и да се проследи по какъв начин всеки един от шампионите на Англия, Германия, Испания и Италия се представи през сезона. Нека като основни критерии за определянето на най-заслужилия шампионската си титла тим се изтъкнат постоянството, доминацията през сезона и феърплеят - или по-точно колко честно игра всеки един от шампионите, след като вече си бе осигурил титлата няколко кръга преди края.
 
111_4.jpgАНГЛИЯ – Висша лига
 
Шампион и квоти за евротурнирите
111_6.jpgАнглийската Висша лига предложи вълнуващ, резултатен и драматичен сезон, в който три кръга преди края не се знаеше на 100% кой ще стане шампион и кои отбори ще изпаднат. В 38 изиграни кръга паднаха 1063 попадения, което е рекорд за Висшата лига. "Червените дяволи" не започнаха никак добре кампанията, като в първите си 4 гостувания регистрираха само ремита. Възпитаниците на Алекс Фъргюсън обаче държаха инициативата и записаха серия от 24 кръга без загуба, като първото им поражение дойде на 5 февруари с 1:2 при гостуването на Уулвърхептън. В началото на март Юнайтед инкасираха две поредни загуби при гостуванията на Ливърпул (1:3) и Челси (1:2). Това даде уникален шанс на Арсенал да се включи в борбата за титлата предвид по-леката си програма до края на сезона. "Артилеристите" обаче показаха изключително слаби игри в последните кръгове и не оправдаха очакванията, че ще бъдат най-сериозния конкурент на Юнайтед. Все пак "топчиите" се реваншираха малко пред феновете си, след като надвиха "червените дяволи" с 1:0 три кръга преди края и така дадоха надежди на Челси, че може да защити титлата си от миналата година. Мечтите на "сините" от Лондон" обаче бяха разбити на пух и прах седмица по-късно, когато загубиха с 1:2 при визитата си на "Олд Трафорд" и на практика бяха детронирани.

Така Манчестър Юнайтед спечели рекордната 19-а титла в историята си и задмина вечния си враг Ливърпул, който остана с 18 титли в клубната си витрина. Миналогодишният шампион Челси, чийто наставник Карло Анчелоти бе уволнен след последния кръг, остана втори с еднакъв актив, но по-добри показатели от третия Манчестър Сити, който спечели Купата на Англия и сложи край на 35-годишна суша без трофей. Отчайващите игри в края оставиха Арсенал на четвърто място, което все пак му дава право на участие в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига. Единствено петото място в крайното класиране даваше право на участие в Лига Европа следващия сезон и то бе спечелено от Тотнъм, който в ключовия сблъсък за него надви в предпоследния кръг като гост с 2:0 основния си конкурент Ливърпул. Другите две квоти на Англия за Лига Европа бяха спечелени от носителя на Купата на Лигата Бирмингам, победил на финала Арсенал с 2:1, както и от финалиста за Купата на Англия Сток Сити, загубил битката за трофея след 0:1 срещу Манчестър Сити. 
 
Изпадащи
Битката за оцеляване бе изключително оспорвана и драматична по време на целия сезон. Единствено Уест Хям знаеше съдбата си преди последния кръг. "Чуковете" бяха трагични, като в много от мачовете си изпускаха победата, въпреки че имаха преднина с един или два гола. Такъв пример бе и двубоят от предпоследния кръг, в който Уест Хям поведе с 2:0 при гостуването си на основния конкурент в битката за оцеляване Уигън, но допусна пълен обрат. Другите два изпадащи тима в лицето на Блекпул и Бирмингам станаха ясни в последния кръг и по-точно в последните му секунди. Шампионът Манчестър Юнайтед игра феърплей и за своята чест, разбивайки у дома предпоследния Блекпул с 4:2. Бирмингам пък се виждаше спасен до последно, когато в 90-ата минута при гостуването си на Тотнъм получи гол и загуби с 1:2. Тази загуба на Бирмингам спаси Уулвърхемптън, който в последния кръг падна у дома с 2:3 от друг замесен в битката за оцеляване Блекбърн. Уигън, който бе в зоната на изпадащите в последния кръг, пък се спаси със собствени сили, побеждавайки с 1:0 при гостуването си на Сток Сити.
 
Голмайсторски приз
Голмайсторският приз бе поделен между Димитър Бербатов от Манчестър Юнайтед и аржентинския национал Карлос Тевес от Манчестър Сити, реализирали по 20 попадения. Бербо записа много добър първи полусезон, но контузии и слаба форма го оставиха на резервната скамейка през пролетта, което не му позволи на максимум да разгърне потенциала си и да увеличи головата си сметка. Българинът водеше почти до самия край, но Тевес вкара два гола в отложен мач срещу Сток Сити няколко дни преди последния кръг и изостри битката за голмайсторския приз. В крайна сметка нито един от двамата не се разписа в последния кръг и така те трябваше да поделят наградата си. Любопитен факт е, че Бербо вкара всичките си 20 гола от игра, докато Тевес има 5 попадения от дузпи. Зад двамата в подреждането останаха холандският нападател на Арсенал Робин ван Перси с 18 гола и звездата на Съндърланд Дарън Бент със 17.
 
111_1.jpgГЕРМАНИЯ - Бундеслига
 
Шампион и квоти за евротурнирите
111_5.jpgБорусия Дортмунд спечели за седми път в своята история шампионската титла, за да ознаменува феноменалния си сезон в германската Бундеслига. Преди началото на кампанията никой от специалистите не слагаше "жълто-черните" в сметките си за титлата. Освен това играчите на Юрген Клоп стартираха с домакинства загуба от Байер Леверкузен с 0:2. Впоследствие вестфалци регистрираха серия от 15 кръга без загуба с 14 победи и само едно реми, с които тотално затвърдиха доминацията си в Бундеслигата още през есенния полусезон. След зимната пауза "жълто-черните" бяха по-колебливи, но въпреки това си гарантираха и на теория титлата три кръга преди края. В последния кръг пък Борусия Дортмунд игра феърплей и победи с 3:1 у дома Айнтрахт Франкфурт, който с тази загуба изпадна във Втора Бундеслига. Като основен конкурент на вестфалците в битката за трофея се открои Байер Леверкузен, но той не можа смъкне в нито един момент разликата на по-малко от 5 точки. В крайна сметка "аспирините" завършиха на 7 точки зад Дортмунд и така си осигуриха директно участие в групите на Шампионската лига. По-драматична бе битката за третото място, към което сериозни апетити дълго време проявяваше Хановер 96, но накрая възпитаниците на Мирко Сломка трябваше да отстъпят пред класата на Байерн и останаха четвърти. Баварците записаха един от най-кошмарните си сезони без нито един спечелен трофей, като няколко кръга преди края освободиха окончателно наставника си Луис ван Гаал и неговият асистент Андрис Йонкер трябваше да изведе тима до третото място след финален спринт от 4 последователни победи. Байерн ще играе в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига, а от есента ще бъде воден от Юп Хайнкес, който този сезон бе начело на Байер Леверкузен. Андрис Йонкер пък ще води догодина вторият тим на баварците. Квотите за участие в турнира Лига Европа останаха за Хановер 96, заелия пето място Майнц 05 и носителя на Купата на Германия Шалке 04, разбил на финала в Берлин с 5:0 втородивизионния Дуисбург.
 
Изпадащи
Интрига в борбата за оцеляване имаше до последния кръг, като решителни фактори за изпадането на Санкт Паули и Айнтрахт Франкфурт бяха слабите им изяви през пролетта. И двата тима се представяха на ниво преди зимната пауза, като Айнтрахт Франкфурт нанесе една от малкото загуби на шампиона Борусия Дортмунд, побеждавайки го у дома с 1:0 малко преди Коледа. През пролетта обаче те тотално се провалиха и напълно заслужено ще играят във Втора Бундеслига от следващия сезон. В същото време Борусия Мьонхенгладбах дълго време бе смятан за сигурен изпадащ, но след като спечели 4 от последните си 5 мача, стигна до 16-ото място в крайното класиране и така да играе плейоф с третия от Втора Бундеслига Бохум. "Жребците" дори взеха аванс след първата среща, побеждавайки Бохум на свой терен с 1:0 и имат всички шансове да запазят мястото си в елита. Буквално в последния кръг се спаси Волфсбург, който победи Хофенхайм с 3:1 и се възползва от загубата на Айнтрахт Франкфурт с 1:3 при гостуването на Борусия Дортмунд.
 
Голмайсторски приз
Нападателят Марио Гомес се наложи като титулярен централен нападател в Байерн, пращайки на резервната скамейка ветерана Мирослав Клозе, който е голмайстор на германския национален отбор. Гомес отбеляза 28 попадения, като от тях само едно бе от дузпа. След него с 22 гола остана звездата на Фрайбург Папис Демба Сисе, вкарал 4 от попаденията си от дузпи. Бившият нападател на българския Литекс и настоящ на Кьолн Миливое Новакович пък завърши на трето място в класацията със 17 попадения, всичките от игра.
 
111_2.jpgИСПАНИЯ – Примера дивисион
 
Шампион и квоти за евротурнирите
111_9.jpgЗа 21-и път в историята Барселона триумфира с титлата на Испания, след като за трета поредна година доминираше напълно в Примера дивисион. Каталунците отново имаха за конкурент единствено вечния си враг Реал Мадрид, когото обаче разбиха с 5:0 на своя "Камп Ноу" през ноември и на практика го отказаха от шампионските му амбиции. "Белият балет" взе малък реванш със спечелването на Купата на Краля след успех във финала именно срещу Барселона с 1:0 след продължения. В Шампионската лига пътищата на двата гранда отново се кръстосаха, като каталунците имаха повече късмет и бяха привилегировани от някои съдийски отсъждания, за да стигнат финала на "Уембли" срещу Манчестър Юнайтед. Каквото и да се изпише и изговори обаче, повече от очевадно е, че Барселона и Реал Мадрид няма да имат никаква конкуренция в Испания за години напред и отново ще бъдат основните претенденти за титлата. Относно останалите две места, даващи право на участие в Шампионската лига, също нямаше сериозна интрига, след като Валенсия и Виляреал се бяха откъснали пред останалите далеч преди края на сезона. Квотите за Лига Европа пък бяха разпределени между Севиля, Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид, който остана седми в крайното класиране, но се възползва от факта, че на финала за Купата на краля играха Барселона и Реал Мадрид. Дълго време петото място бе държано от Еспаньол, който обаче записа слаби игри през пролетта и остана осми.
 
Изпадащи
Една от най-драматичните битки за оцеляване бе тази в испанската Примера дивисион. Преди последния 38-и кръг в нея бяха замесени цели 6 тима, но от тях късата клечка изтегли Депортиво Ла Коруня. След домакинската загуба от Валенсия с 0:2 тимът изпадна в Сегунда дивисион, закъдето преди това визи си бяха спечелили завършилият на 19-о място Еркулес и последният Алмерия. Намиращият се в опасната зона преди последния кръг Сарагоса спечели гостуването си на Леванте с 2:1 и се спаси, а същото стори и друг застрашен Осасуна след домакински успех с 1:0 над Виляреал. Реал Сосиедад и Хетафе пък взаимно се спасиха след 1:1 помежду им.
 
Голмайсторски приз
По време на целия сезон борбата за голмайсторския приз "Пичичи" се водеше между Лионел Меси и Кристиано Роналдо. В крайна сметка асът на Реал бе по-настойчив в заключителните кръгове и приключи с 40 попадения (8 от дузпи), с които подобри рекорда за най-много голове в един сезон. Досега той се държеше от легендата на Реал Мадрид Уго Санчес и тази на Атлетик Билбао Телмо Сара, реализирали по 38 гола. Меси остана втори с 31 попадения (4 от дузпи), а на третата позиция се наредиха Алваро Негредо от Севиля и Серхио Агуеро от Атлетико Мадрид с по 20 гола.
 
111_3.jpgИТАЛИЯ – Серия "А"
 
Шампион и квоти за евротурнирите
111_7.jpgСлед няколкогодишна доминация на Интер този сезон титлата бе спечелена от градския му съперник Милан. "Росонерите" не бяха вдигали шампионския трофей в продължение на 7 години. Сега обаче те стъпиха за 18-и път на върха и изравниха по титли вечния си враг Интер. Милан показа изключително постоянство, като почти през целия сезон не отстъпи от лидерската си позиция. В различни периоди конкуренти на "росонерите" бяха Лацио, Наполи и Интер, който в крайна сметка спечели второто място. Наполи остана трети и също се класира за Шампионската лига, докато Лацио отстъпи четвъртата позиция на Удинезе. Двата тима завършиха с еднакъв точков актив но заради по-лошата си голова разлика “орлите” ще се задоволят с участие в Лига Европа. В този турнир квоти спечелиха още градският им съперник Рома, завършил шести, както и Палермо като финалист в Купата на Италия срещу Интер. Мачът за трофея между сицилианският тим и "нерадзурите" е идната неделя. Като тотален провал може да се отчете сезона за рекордьора по спечелени шампионски титли на Италия - Ювентус, който завърши седми и догодина няма да участва в евротурнирите.
 
Изпадащи
Борбата за оцеляване в Серия "А" бе актуална до предпоследния кръг, в който стана ясни и трите изпадащи отбора в по-долната Серия "Б". Бари се бе бетонирал на последното място далеч преди края на сезона. Няколко кръга преди финала на кампанията към него се присъедини и Бреша. Последният изпадащ стана ясен в предпоследния кръг, когато Сампдория загуби у дома от Палермо с 1:2.
 
Голмайсторски приз
Борба за голмайсторския приз в Серия "А" водеха до последно италианският национал на Удинезе Антонио Ди Натале и уругвайският стрелец на Наполи Единсон Кавани. В крайна сметка отличието отиде при Ди Натале, вкарал 28 гола, като 5 от тях бяха от дузпи. Кавани завърши с 26 попадения и 5 от тях също бяха от дузпи. Трети се нареди Самуел Ето’о от Интер с 21 гола, а от тях камерунецът вкара 5 от дузпи.
 
Накрая кой всъщност е най-заслужилият шампион от Топ 4 на Европа?
 
111_10.jpgГореспоменатите козове - постоянство, доминация през сезона и феърплей,  бяха най-силно използвани от Борусия (Дортмунд). Всеки един от шампионите е напълно заслужен такъв в първенството на своята страна, но вестфалците печелят спрямо останалите по абсолютно всички критерии. Тимът на Юрген Клоп демонстрира изключително постоянство през есенния дял от Бундеслигата и запази доминацията си през пролетта, като в нито един момент не допусна разликата между него и втория в подреждането отбор да бъде по-малко от 5 точки. "Жълтото-черните" демонстрираха и феърплей в последния кръг, като победиха у дома Айнтрахт Франкфурт с 3:1 и го запратиха във Втора Бундеслига. От своя страна Манчестър Юнайтед също показа феърплей, побеждавайки в последния кръг Блекпул с 4:2 и пращайки го по този начин в Чемпиъншип. "Червените" показаха и страхотно постоянство с онези първи 24 кръга, в които не загубиха нито веднъж. Играчите на Алекс Фъргюсън обаче така и не убедиха в пълната си доминация, като печелеха доста от срещите си с уникални обрати и голове в последните минути. Юнайтед загуби гостуванията си на Арсенал, Челси и Ливърпул през сезона и трябва да е много благодарен на ужасната серия в края на "артилеристите", които, ако бяха спечелили срещите си от наглед лесната програма, щяха да предизвикат истинска драма в битката за титлата. Барселона и Милан отстъпват на Борусия Дортмунд единствено по показателя феърплей. Каталунците подариха точки на Реал Сосиедад (1:2) и Депортиво Ла Коруня (0:0) в края на шампионата в Примера, като демонстрираха очевадно нежелание да спечелят тези мачове. "Росонерите" завършиха 0:0 с Удинезе в последния кръг и поставиха под сериозни съмнения резултата от този сблъсък, след като всички букмейкъри бяха свалили коефициетите за равенство до 1,50. А всички знаят, че именно това реми осигури на Удинезе четвъртото място в крайното класиране и участие в Шампионската лига за сметка на Лацио.
ГЕОРГИ КРАСИМИРОВ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ