УРУГВАЙ (18 ноември 2009 г.)
Уругвай стана последният отбор осигурил си участие на Мондиал 2010. Двукратните световни шампиони завършиха на пето място в Зона Южна Америка и трябваше да играят бараж срещу Коста Рика. Уругвайците не допуснаха провала от плейофа срещу Австралия преди четири години, когато отпаднаха след дузпи. След победа с 1:0 като гост на реванша „селесте” поведе в резултата, но в крайна сметка завърши 1:1, което бе достатъчно за класиране.

Селекционерът Оскар Табарес: „Заслужено се класирахме за световното първенство. Бяхме по-добрият тим и в двата мача, въпреки че не спечелихме реванша. Нашият народ заслужаваше отново да види националния отбор на Световното, особено след разочароващото отпадане от Австралия след дузпи предишния път.”

ФРАНЦИЯ (18 ноември 2009 г.)
Може би най-спорното класиране. След като завърши на второ място в групата след Сърбия, Франция, водена от постоянно критикувания Реймон Доменек, бе изправена срещу Ейре на баража. Победата с 1:0 като гост в Дъблин бе последвана от слаба игра в Париж и ирландците резонно вкараха чрез Роби Кийн и мачът трябваше да се реши след продължения. Франция вкара решителен гол чрез Уилям Галас, след като Тиери Анри игра с ръка преди това.

Селекционерът Реймон Доменек: „На моменти крайният изход на мача изглеждаше неразгадаем, но все пак завърши добре за нас. Всички, които обичат френския футбол са щастливи от изхода на мача. Моята прогноза бе 1:1 и тя се сбъдна, а ние се класирахме. Сега ме оставете да се порадвам на успеха, да се радват и тези, които обичат френския футбол. Сега имаме близо 7 месеца, за да се подготвим за световното първенство.”

ПОРТУГАЛИЯ (18 ноември 2009 г.)
Въпреки отсъствието на Кристиано Роналдо, Португалия спечели баража за класиране на Мондиал 2010 срещу Босна и Херцеговина. Тимът на Карлош Кейруш бе четвърти в класирането на групата преди последните квалификации да ги пратят на втората позиция. Без най-голямата си звезда португалците си спечелиха място на първенството в ЮАР след две победи с 1:0 над Босна и Херцеговина.

Селекционерът Карлош Кейруш: „Босна е добър отбор, но Португалия е твърде силна за тях, тъй като притежаваме убийствената комбинация от увереност, желание и целенасоченост. Трябва да поздравя отбора за вдъхновеното представяне, докато босненците си спечелиха уважение, след като показаха, че са труден съперник.”

СЛОВЕНИЯ (18 ноември 2009 г.)
Тимът на Матиаш Кек ще играе за втори път в историята си на световно първенство благодарение на изненадващото отстраняване на Русия, след като преди това бе завършил на второ място в групата след Словакия. Късен гол в Москва донесе почетната загуба с 1:2, а попадението на Златко Дедич в Марибор бе достатъчно за успеха заради правилото за повече отбелязани голове на чужд терен.

Селекционерът Матиаш Кек: „Играчите ми са разказвачите, които продължават приказката на словенския футбол. Те ще остана безсмъртни в нашата история. Бяхме по-добрият отбор от първата минуто и заслужено спечелихме правото да играем в ЮАР.”

ГЪРЦИЯ (18 ноември 2009 г.)
Европейският шампион от 2004 г. Гърция се класира за първото си световно първенство след 1994 г. благодарение на селекционерът-ветеран Ото Рехагел, който бе в основата на успеха преди 5 години в Португалия. След като завършиха на второ място в групата след Швейцария, гърците победиха Украйна с 1:0 в Донецк в бараж-реванш, след 0:0 в Атина четири дни по-рано. Единственият гол бе реализиран от Димитриос Салпингидис.

Селекционерът Ото Рехагел: „Гордея се с моите играчи. Те вложиха цялата си душа в днешния мач. Наистина бе трудно да удържаме украинските атаки през целия мач, но направихме най-доброто, на което сме способни и постигнахме желания и заслужен резултат.”

АЛЖИР (18 ноември 2009 г.)
Алжир се класира по трудния начин. „Пустинните лисици” трябваше да играят бараж срещу Египет, след като допуснаха загуба с 0:2 от „фараоните” в последния квалификационен мач и двата отбора завършиха с равен актив. Решителният мач се игра на неутрален терен в Судан, а попадение на защитника Антар Яхия класира Алжир на световно първенство за първи път след Мондиал`86.

Селекционерът Рабах Саадане: „Играчите ми играха със сърце – те имат големи сърца и точно това направи разликата в мача. Имаме време да се подготвим за добро представяне на първото световно първенство в Африка.”

КАМЕРУН (14 ноември 2009 г.)
Камерун стигна до рекордното за африкански тим шесто класиране на световно първенство, след като победи с 2:0 Мароко. Така „неукротимите лъвове” оглавиха Група „А” на Зона Африка. Класирането е личен триумфи на френския селекционел Пол льо Гуен, който през миналия август пое последния в класирането тим от Ото Пфистер с едва една точка от два мача.

Селекционерът Пол льо Гуен: „Радвам се, най-вече заради момчетата. Те пропуснаха предишното световно първенство и бяха подложени на огромен натиск този път да успеят в квалификациите.”

НИГЕРИЯ (14 ноември 2009 г.)
Нигерия ще играе за четвърти пореден път на световно първенсво, след като се наложи с 3:2 при гостуването си на Кения в мач от Група „В” на Зона Африка. „Суперорлите” изпревариха с една точка в класирането Тунис, който се провали при гостуването си на Мозамбик и загуби с 0:1.

Бившият национал Виктор Икпеба: „Това бе поредното доказателство, че в нашия тим има много талантливи играчи и ще можем да ги видим на световното първенство.”

НОВА ЗЕЛАНДИЯ (14 ноември 2009 г.)
Нова Зеландия се класира за световното първенство, след като отстрани на баражите Бахрейн. Страната ще участва за втори път на финали на световно първенство. Първото и единствено участие е през 1982 година в Испания, когато тимът записва три загуби в груповата фаза - от Шотландия (2:5), СССР (0:3) и Бразилия (0:4). Интересното е, че настоящият селекционер на Нова Зеландия Рики Хърбърт е бил част от състава, който е играл на световното първенство през 1982 година.

Селекционерът Рики Хърлърт: Тези момчета дадоха всичко от себе си, за да отидат на световно първенство. Работиха четири години и постигнаха мечтата си. Това е невероятно, ние се връщаме, ние сме там." 


ШВЕЙЦАРИЯ (14 октомври 2009 г.)
Швейцария се класира за втори пореден и общо девети път на световното първенство. На миналия турнир в Германия швейцарците минаха груповата фаза, но отпаднаха от Украйна след изпълнение на дузпи. Начело на Швейцария в момента е Отмар Хитцфелд.

Селекционерът Отмар Хитцфелд: “Всички бяхме нервни накрая, тъй като трябваше да запазим точката. Винаги съм вярвал, че може да се класираме на световното първенство.”

АРЖЕНТИНА (14 октомври 2009 г.)
Голям успех за легендарния Дон Диего Армандо Марадона, който класира Аржентина на световното първенство. “Гаучосите” до последна трепереха, тъй като съществуваше вариант и да пропуснат финалите в ЮАР. Победа над Уругвай в Монтевидео с 1:0 осигури участието на Аржентина на най-големия форум. “Гаучосите” имат две световни титли – 1978, 1986 и със сигурност е един от претендентите за трофея в ЮАР. С Меси, Масчерано, Мартин Палермо, Агуеро и още куп звезди в състава Дон Диего може да мечтае за златните медали догодина

Селекционерът Диего Марадона: Селекционерът Диего Марадона: „Аз не забравям някои неща: към тези, които не вярваха, които не вярваха - извинявам се на дамите – да ми лапате к***”. За мен нещата са или бели, или черни, никога няма да съм сив в живота. Можете да ме приемате такъв, какъвто съм. Победата ни е за всички хора в Аржентина, освен журналистите. Те се отнасяха с мен като боклук, съчиниха и някакъв конфликт с Карлос Билардо, но ние успяхме въпреки тях. Спечелихме, защото играчите ми са истински мъже.”

СЛОВАКИЯ (14 октомври 2009 г.)
Словакия се класира за световно първенство за първи път като самостоятелна държава, след като се отдели от Чехословакия през 1993 година. Начело на националния отбор е Владимир Вайс, а в състава личат имената на Роберт Витек, Мартин Якубко, Душан Швенто, Мирослав Кархан и други. Словаците бяха в една група с Полша, Словения и Чехия и се класираха директно след победа като гост над Полша с 1:0.

Селекционерът Владимир Вайс:
“Всеки има принос за класирането на националния отбор на световното първенство. Това направи всички в страната щастливи. Беше невероятно усещане.”„Аз не забравям някои неща: към тези, които не вярваха, които не вярваха - извинявам се на дамите – да ми лапате к***”. За мен нещата са или бели, или черни, никога няма да съм сив в живота. Можете да ме приемате такъв, какъвто съм. Победата ни е за всички хора в Аржентина, освен журналистите. Те се отнасяха с мен като боклук, съчиниха и някакъв конфликт с Карлос Билардо, но ние успяхме въпреки тях. Спечелихме, защото играчите ми са истински мъже.”

ХОНДУРАС (14 октомври 2009 г.)
Хондурас се класира за втори път на световно първенство след 1982 година, когато то се проведе в Испания. Тогава тимът постигна две равенства (с Испания и Северна Ирландия) и една загуба (от Югославия), но не успяха да преминат груповата фаза. В настоящите квалификации Хондурас зае трето място в Зона Северна и Централна Америка след лидерите Мексико и САЩ.

Селекционерът Рейналдо Руеда:
“Нека Бог благослови тази страна и ни позволи да се класираме на световното първенство. Той изпрати една прегръдка за всички хора в Хондурас.”

ЧИЛИ (10 октомври 2009 г.)
Чили се класира на световно първенство, след като пропусна последните две. За последно чилииците играха на Мондиал през 1998 година, където преминаха груповата фаза, но отпаднаха на 1/8-финалите от Бразилия след загуба с 1:4. В настоящите квалификации Чили се класира преди Аржентина на световното първенство, което говори достатъчно за класата на тима.

Селекционерът Марсело Биелса:
"Това е много важен емоционален момент за мен и за всички, които имаха принос за класирането ни. Това бе един дълъг процес, в който участие взеха много хора."

САЩ (10 октомври 2009 г.)
САЩ се класира за шести пореден път на световно първенство (от 1990 година отборът неизменно играе на големия форум). През 1994 година мина груповата фаза, през 1998 отпадна в групите, през 2002 стигна 1/4-финал, а на миналото световно първенсто в Германия не успя да мине първата фаза.

Селекционерът Боб Брадли:
"Хубавото е, че спазихме традицията и се класирахме на световни финали. Ще се опитаме да направим нещо по-сериозно догодина." 

МЕКСИКО (10 октомври 2009 г.)
Мексико се класира на световно първенство за пети път поред. При предишните си четири участия отборът неизменно преминава груповата фаза. Този път мексиканците имаха проблеми в квалификациите, допуснаха три загуби - от Салвадор, Хондурас и САЩ, но все пак стигнаха до ЮАР.

Селекционерът Хавиер Агире:
"Радвам се, че успяхме да се класираме. Спокойни сме, защото изпълнихме целите си. Този отбор може много повече."

СЪРБИЯ (10 октомври 2009 г.)
Сърбия се класира за първи път на световно първенсвто като самостоятелна държава. Отборът разби с категоричното 5:0 Румъния и си подпечата визите за ЮАР, като в групата освен румънците бе и Франция, к акто и коравите състави на Австрия и Литва. На миналото световно първенство страната участва под името Сърбия и Черна гора и отпадна в груповата фаза след 3 загуби от 3 мача.

Селекционерът Радомир Антич:
"Това е една луда нощ за цяла Сърбия. Феновете го заслужават, показахме, че имаме дух и колектив на голям отбор."

ИТАЛИЯ (10 октомври 2009 г.)
Италия бе в една квалификационна група с България. "Адзурите" направиха равен 2:2 с Ейре в Дъблин и по този начин се класираха директно за финалите на световното първенство. Това е 13-о поредно класиране на Италия за Мондиал, като не успява да участва през далечната 1958 година. Италия е настоящият световен първенец, който има 4 титли в историята си и със сигурност ще иска да защити отличието си и на първенството в ЮАР догодина.

Селекционерът Марчело Липи: 
"Това е третият път, в който Италия се класира за финали на световно първенство един мач преди края на квалификациите. Направихме го през 1982 и 2006 (в тези две години Италия става световен шампион) година и това би могло да бъде добра поличба. Доволен съм, получи се отличен мач, а ние показахме отличен дух срещу Ейре.

ГЕРМАНИЯ (10 октомври 2009 г.)
Германия се класира на световното първенство след победа над Русия в Москва с 1:0. Единственото попадение реализира Мирослав Клозе. Германия е участвала на всички световни първенства с изключение на две - през 1930 и през 1950 година. Страната има 3 световни титли (1954, 1974, 1990), 4 втори места (1966, 1982, 1986, 2002), както и 3 бронзови медала (1934, 1970, 2006).

Селекционерът Йоаким Льов: 
"Отборът се справи чудесно, игра много добре. През цялата седмица бях убеден, че момчетата имат нужната концентрация и качества да играят за победа. Бяхме се настроили, че печелим билета за световното само ако победим тук. Преди мача чувствах, че всички футболисти са истински победители."

ДАНИЯ (10 октомври 2009 г.)
Дания се завръша сред големите, след като пропусна световното първенство в Германия през 2006 година. Това ще бъде четвърто участие на страната на Мондиал след тези през 1986, 1998 и 2002. Датчаните успяха да се преборят за място в ЮАР след изключително тежки квалификации с Швеция, Португалия и Унгария.

Селекционерът Мортен Олсен:
"Радвам се, че успяхме да се класираме на световното първенство и то в конкуренцията на отбор като Швеция."

КОТ Д`ИВОАР (10 октомври 2009 г.)
Кот д`Ивоар се класира за втори пореден път на световно първенство. На миналата надпревара в Германия отборът отпадна в груповата фаза, след като останаха на трето място след Аржентина и Холандия. Съставът разполага със звезди като Дидие Дрогба, Саломон Калу, Емануел Ебуе и др. и със сигурност точно в Африка тези футболисти са готови на изненада.

Селкционерът Вахид Халилходжич:
Трябваше да преодолеем доста голям натиск и добре, че победихме първа Замбия, а след това направихме равен с Малави, за да отидем на световното първенство. Отчитаме и грешките ни. Тези момчета могат много повече."

ПАРАГВАЙ (9 септември 2009 г.)
Парагвай се класира за световно първенство за първи път след 1998 година, когато бе в една група с България, Нигерия и Испания. "Гуараните" успяха да се преборят в жестоката конкуренция в Зона Южна Америка и победиха Аржентина с 1:0 след гол на Нелсон Валдес, за да стигнат до Мондиал`2010.

Селекционерът Херардо Мартино:
"Това бе велик мач, какво по-хубаво от това да биеш Аржентина и да отидеш на световно първенство."

ИСПАНИЯ (9 септември 2009 г.)
Испания се класира за световното първенство. "Ла Фурия" е настоящ европейски шампион от миналата година под ръководството на Луис Арагонес. До момента испанците имат 8 победи от 8 мача и са допуснали само 2 гола, но вече са водени от селекционера Висенте дел Боске.

Селекционерът Висенте дел Боске: "Класирахме се, въпреки че не играхме по най-добрия си начин."

АНГЛИЯ (9 септември 2009 г.)
Англия се класира на световното първенство в ЮАР догодина, след като пропусна Евро`2008. Интересното е, че англичаните биха Хърватия, а именно "шахматистите" ги изхвърлиха от европейското миналата година. Англия все още има в актива си само една световна титла - 1966 година.

Селекционерът Фабио Капело:
"Щастлив съм, играхме добре. Имаме сили да се конкурираме с всички големи отбори в света, бяхме фантастични срещу Хърватия. Ние трябва да играем и да печелим, защото сме Англия, ние сме един от най-добрите отбори в света."

ГАНА (6 септември 2009 г.)
Гана се класира за втори път за финали на световно първенство, след като участва на турнира през 2006 година в Германия. Тогава те преминаха груповата фаза и бяха отстранени на 1/8-финала от Бразилия (0:3). 
Този път класирането дойде след победа с 2:0 над Судан в Акра. По този начин “черните звезди” станаха първият африкански тим стигнал до участие на Мондиал 2010 чрез квалификации.
Играещият в Интер Съли Мунтари и Майкъл Есиен от Челси вкараха попаденията за успеха, който даде на Гана недостижим аванс начело на Група “D”.


Селекционерът Милован Райевич:
"Това е безценен успех за страната, този отбор е гладен за победи на световното първенство. Винаги съм вярвал, че ще се класираме."

БРАЗИЛИЯ (6 септември 2009 г.)
Бразилия е единственият тим, който е играл на всяко световно първенство и това рекордно постижение продължава по най-добрия начин, победа като гост с 3:1 над най-големия съперник Аржентина.
Два гола на нападателя Луиш Фабиано и още един на защитника Луизао бяха достатъчни за едва второто домакинско поражение в световни квалификации на “гаучосите”.Селекционерът Рейналдо Руеда: “Нека Бог благослови тази страна и ни позволи да се класираме на световното първенство. Той изпрати една прегръдка за всички хора в Хондурас.”


Селекционерът Дунга:
Щастливи сме. Имаме великолепен отбор с много добри играчи. Лионел Меси може би е най-добрият футболист на света. Ние победихме Аржентина като гост, което е трудно постижимо в квалификациите за световно първенство.”

КНДР (17 юни 2009 г.)
Неуспехът на Иран да победи Южна Корея в Сеул по-рано през същия ден означаваше, че КНДР се нуждае само от равенство в последния си групов мач срещу Саудитска Арабия в Риад.
Севернокорейците направиха точно това. Завършиха 0:0 и се класираха на световно първенство за първи път от 1966 г. насам, когато на четвъртфинала загубиха с 3:5 от Португалия, въпреки че поведоха с 3:0.
 
Селекционерът Ким Джон-Хун: “В Саудитска Арабия бе много горещо, а нашето пътуване от Корея бе продължително. Нашата вяра в качествата на играчите ни подпечата билетите за ЮАР.”
 
ХОЛАНДИЯ (6 юни 2009 г.)
Холандците победиха Исландия с 2:1 и станаха първият европейски отбор класирал се за Мондиал 2010.
Попадения на Найджъл де Йонг и Марк ван Бомел дадоха аванс на тима на Берт ван Марвайк, преди Кристиан Орн Сигурдсон да върне едно попадение.
 
Селекционерът Берт ван Марвайк: “Целта ми беше да се класираме на световното първенство, а сега имаме цяла година за подготовка. Спечелването на шест поредни световни квалификации заслужава поздравления.”
 
ЮЖНА КОРЕЯ (6 юни 2009 г.)
Южнокорейците си осигуриха седмо поредно участие на световни финали заради победата с 2:0 над ОАЕ в Дубай.
Парк Чу-Юн и Ки Сун-Юен донесоха успеха, а тимът на Хух Джун-Моо си гарантира участие на първото световно първенство в Африка.
 
Селекционерът Хух Джун-Моо: “Много съм щастлив от постигнатото. Всички сме доволни от показаното, което ни гарантира място в ЮАР. Играчите бяха превъзходни по време на квалификациите, те свършиха чудесна работа.”
 
АВСТРАЛИЯ (6 юни 2009 г.)
“Кенгурата” се класираха на световното първенство, допускайки само един гол в шестте си мача от последната квалификационна фаза на Зона Азия.
Равенството 0:0 с Катар в Доха се оказа достатъчно за играчите на Пим Вербеек да съберат достатъчните 14 точки в Група “А” на квалификациите.
 
Селекционерът Пим Вербеек: “Световното първенство е велико, невероятно събитие и аз очаквам с нетърпение да отида там. Ние бяхме длъжни да се класираме и го направихме по-убедително, отколкото предишния път.”
 
ЯПОНИЯ (6 юни 2009 г.)
Воденият от Такеши Окада японския тим бе първият отбор, който си осигури класиране на първенството ЮАР, след като победи с 1:0 Узбекистан в Ташкент.
Шунджи Оказаки вкара единствения гол в мача в деветата минута и класира “самураите” за четвърти пореден път на световно първенство.
 
Селекционерът Такеши Окада: “Играхме много добре. Според меня трябва да продължим да играем по същия начин и в другите си мачове.”
 
http://www.blitz.bg/documents/newsimages/2009-09-05-cl-TTSHUBLGO.jpgПЪЛНИЯТ СПИСЪК НА КЛАСИРАЛИТЕ СЕ ЗА МОНДИАЛ 2010
ДОМАКИН
ЮАР
 
ЗОНА АЗИЯ
Япония
Австралия
Южна Корея
КНДР
 
Зона АФРИКА
Гана
Кот д`Ивоар
Нигерия
Камерун
Алжир

ЗОНА ЕВРОПА
Холандия
Испания
Англия
Дания
Германия
Италия
Сърбия
Словакия
Швейцария
Гърция
Словения
Португалия
Франция
 
ЗОНА ЮЖНА АМЕРИКА
Бразилия
Парагвай
Чили
Аржентина
Уругвай

ЗОНА ЦЕНТРАЛНА И СЕВЕРНА АМЕРИКА
Мексико
САЩ
Хондурас

ЗОНА ОКЕАНИЯ
Нова Зеландия