ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

В гигантския дуел за испанската футболна корона само Реал (Мадрид) и Барселона могат да си отнемат титлата един на друг, тъй като останалите конкуренти в Примера дивисион от година на година влизат все повече в ролята на статисти. Най-важният въпрос преди старта на новия сезон в Примера дивисион е кой от двата големи гранда ще функционира по-добре под ръководството на новия си треньор? Рал (Мадрид) с така силно желания италиански специалист Карлоо Анчелоти или Барселона под ръководството на новака за Европа Херардо Мартино? И кой тим ще бъде „най-добрият от остатъка”?

„Естествено напрежението го има, да бъдем най-отпред във всички надпревари, в които участваме. Но това винаги го е имало в Реал. За три години в Реал (Мадрид) спечелих три титли и искам така да продължи и дори да подобрим постиженията”, признава германският национал Месут Йозил. 24-годишният полузащитник и съотборникът му в „кралския клуб” и Бундестима Сами Кедира започват четвъртия си сезон в Примера дивисион с екипа на рекордьора с 32 титли на Испания и е съвсем ясно е, че на старта в домакинството срещу Бетис за „белия балет” от значение отново са само успехите.

Решаващо за успеха на Реал (Мадрид) ще бъде как Карло Анчелоти ще подреди отбора след напускането на Жозе Моуриньо в Челси. 54-годишният специалист, който дойде от френския шампион ПСЖ срещу обезщетение от 4,5 милиона евро, може да разчита на огромния си опит. Той спечели Шампионската лига с Милан през 2003 и 2007 година, а голямата мечта на „белия балет” е да грабне десети трофей от най-престижния европейски клубен турнир. „Имаме нов треньор, няколкото нови играчи. Играта помежду ни досега функционира много добре”, казва още Йозил, който може да получи още някой звезден съотборник до края на трансферния пазар. Всеизвестно е, че Реал (Мадрид) иска уелския национал Гарет Бейл от елитния английски Тотнъм, като се спрягат космически суми до 120 милиона евро. „Кралският клуб” инвестира 60 милиона евро за младежките испански национали Иско от Малага и Асиер Ияраменди от Реал (Сосиедад), плати 6 милиона евро на Байер (Леверкузен), за да си върне десния бранител Даниел Карвахал и даде още 6 милиона евро за халфа Касемиро от Сао Пауло. В същото време „белият балет” продаде Гонсало Игуаин за 37 милиона евро, Раул Албиол за 12 милиона евро и Хосе Мария Кайехон за 9,5 милиона евро. И тримата отидоха в италианския вицешампион Наполи.

В същото време шампионът Барселона инвестира само 54 милиона за най-грандиозния си трансфер това лято. Бразилската звезда Неймар ще играе през новия сезон рамо до рамо с четирикратния носител на „Златната топка” Лионел Меси. Двамата трябва да се погрижат каталунците да защитят титлата си през настоящата кампания. 21-годишният бразилски национал дойде от Сантос, подписа договор за 5 сезона и с новия треньор Тата Мартино, дошъл от Нюелс Олд Бойс, ще водят Барса към бъдещето. 50-годишният Мартино също като Меси е аржентинец. Той е икона на родния клуб на Меси Нюелс Олд Бойс и същото време много добър приятел с Меси. Наследникът на оттеглилия се Тито Виланова заради раково заболяване все още не е голямо име в Европа, но има на своя страна Лионел Меси. „Херардо Мартино е великолепен треньор”, заяви 26-годишната звезда на Барса преди старта в домакинството срещу Леванте. Каталунците ще се оправят този сезон без капитана на младежкия национален отбор на Испания Тиаго Алкантара, продаден на 25 милиона евро на спечелилия требъл през миналата кампания Байерн.

От 2005 година насам само Реал (Мадрид) и Барселона са били шампиони на Испания и специалистите не очакват никакъв друг изход на шампионата и през новия сезон най-вече заради финансовите възможности на двата гранда. Чрез разпределението на телевизионните права има огромни разлики вътре в лигата. Каталунците и „кралският клуб” прибират по 140 милиона евро, а Атлетико (Мадрид) и Валенсия, които също са сред водещите клубове в страната, получават със 100 милиона евро по-малко.

За местата, даващи право на участие в Шампионската лига, отново се очаква да се борят Атлетико (Мадрид), Валенсия, Малага и Реал (Сосиедад), докато за всички останали остава битката за места в Лига Европа, златната среда и оцеляване в елита. По принцип най-застрашени от изпадане винаги са новаците в елита, като този сезон това са Елче, Алмерия и Виляреал, който обаче според специалистите след завръщането си няма да има проблеми със запазване на елитния си статут.

От трансферни разходи в размер на 252,35 милиона евро до момента 70 милиона евро са на сметката на Реал (Мадруд), а 72,5 милиона евро на Барселона. Що се отнася до приходите (общо 400,77 милиона евро) начело в класацията е Атлетико (Мадрид), който продаде колумбийския си голмайстор Радамел Фалкао за 60 милиона евро на Монако и го замести с Давид Вия от Барселона срещу само 5 милиона евро.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН