Дългогодишен е спорът кой континент е по-силен на национално ниво във футбола – Европа или Южна Америка. Старият континент има 12 световни титли, докато южноамериканските тимове са с 9 триумфа на мондиалите.

Редки са случаите извън световните първенства, в които най-добрите национални отбори от двата континента да се срещнат в официален мач. Тази вечер е една от тези възможности. Шампионът от Евро 2020 Италия се изправя срещу победителя от Копа Америка 2021 Аржентина. Двубоят, наречен Финалисима (от италиански Голям финал), ще се играе днес от 21:45 часа на „Уембли“ в Лондон.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

До момента в историята на футбола има два такива мача. Те са проведени под названието Купа на нациите на Европа и Южна Америка. Неофициално битката между европейския шампион и носителя на Копа Америка е наричана Купа „Артемио Франки“, каквото е названието на самия трофей.

Кръстен е на бившия президент на УЕФА Артемио Франки, който загива при автомобилна катастрофа през 1983 г. Прието е домакинството да се редува. Един път в Европа, а след четири години в Южна Америка. Мачът се счита като аналог за национални отбори на тогавашната битка за Междуконтиненталната купа на клубно ниво, която през XXI век се превърна в Световно клубно първенство.

Първото издание е проведено на 21 август 1985 г. Тогавашният европейски шампион Франция побеждава актуалния към онзи момент носител на Копа Америка Уругвай с 2:0 на „Парк де Пренс“ в Париж. Точни за успеха на „петлите“ са Доминик Рощо и Жозе Туре. През 1989 г. мач за Купа „Артемио Франки“ не се провежда, тъй като първенците на двата континента Нидерландия и Уругвай не успяват да се споразумеят за дата на двубоя.

Второто и за последно издание на битката между шампионите на Европа и Южна Америка се състои на 24 февруари 1993 г. на „Естадио Хосе Мария Минея“ в Мар дел Плата, когато носителят на Копа Америка Аржентина надвива европейския първенец Дания с 5:4 след дузпи (1:1 в редовното време). „Червеният динамит“ повежда в резултата в 12-ата минута след автогол на Нестор Кравиото. В 30-ата Клаудио Каниджа изравнява. В продълженията друг гол не пада и се стига до дузпи. Каниджа пропуска за „гаучосите“, но датчаните правят две греши от бялата точка – на Ким Вилфорт и Бярне Голдбек.

След това мачовете между шампионите на двата най-силни във футболно отношения континента не се провеждат. Счита се, че негов неофициален наследник става Купата на Крал Фахд с издания през 1992 и 1995 г., която през 1997 г. е трансформирана в Купата на конфедерациите на ФИФА. За този трофей надмощие имат южноамериканските отбори с 5 отличия, срещу 4 за Европа и едно за Северна Америка. На 15 март 2019 г. световната футболна централа се отказа от провеждането на турнира, в който участваха първенците на Европа, Южна Америка, Азия, Африка, Северна Америка и Океания.

На 12 февруари 2020 т. УЕФА и КОНМЕБОЛ подписаха меморандум за разбирателство, който да подобри съвместната работа на двете конфедерации. На 15 декември 2021 г. двете организации отвориха съвместен офис в Лондон. На 22 март 2022 г. беше официално потвърдено, че ще има сблъсък между европейския шампион Италия и носителя на Копа Америка Аржентина, който ще се проведе на „Уембли“. Двубоят официално е кръстен Купа на КОНМЕБОЛ-УЕФА Купа на шампионите, а двубоят за 2022 г. носи името Финалисима. Дори и купа „Артемио Франки“, връчена за последно на Аржентина през 1993 г., беше преправена, за да отговаря на новите названия.

ИТАЛИЯ – АРЖЕНТИНА

Днес от 21:45 часа по Диема Спорт 3
Лондон, „Уембли“
Съдия: Пиетро Маса (Чили)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
ItalyИталия: Джанлуиджи Донарума, Джовани ди Лоренцо, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини, Емерсон, Николо Барела, Жоржиньо, Матео Песина, Фредерико Бернардески, Андреа Белоти, Лоренцо Инсиние

ArgentinaАржентина: Емилиано Мартинес, Хуан Фойт, Кристиан Ромеро, Николас Отаменди, Маркос Акуня, Родриго Де Паул, Гуидо Родригес, Джовани Ло Селсо, Лионел Меси, Лаутаро Мартинес, Анхел Ди Мария