Първенството на Германия днес приключва с изиграването на последния 34 кръг. Байерн още през март си гарантира шампионската титла, а Борусия (Дортмунд) е сигурен за второто място. В Бундеслигата обаче има твърде много интрига, която остана за края на шампионата.
 
ИНТРИГАТА ЗА БРОНЗА
 
Шалке 04 има предимство от три точки пред Байер (Леверкузен) в битката за третото място, което гарантира директно участие в груповата фаза на Шампионската лига. Равенство срещу Нюрнберг днес ще осигури на „кралскосините“ бронзовите медали. Победа на „франките“ в Гелзенкирхен обаче ще даде шанс на „аспирините“, които при успех над Вердер у дома ще има предимство пред Шалке 04 по голова разлика. Дори и при такава развръзка „кралскосините“ са сигурни за четвъртото място, което ще им даде шанс за участие в квалификациите за Шампионската лига.
 
БОРБАТА ЗА ЧЕТВЪРТОТО МЯСТО
 
Ако Байер (Леверкузен) не успее да се пребори с Шалке 04 за третото място, за „аспирините“ остава битката за четвъртото място. За тази позиция претенции имат още два отбора – Волсбург и Борусия (Мьонхенгладбах). Победа на Байер (Леверкузен) над Вердер ще означава сигурно четвърто място за тима на Саша Левандовски. Равенство или загуба обаче дава шанс на „вълците“, които са само на точка зад тима от Леверкузен. Волфсбург обаче има тежък мач с другия замесен в битката тим – Борусия (Мьонхенгладбах). Ако „жребците“ спечелят на „Фолксваген Арена“, а „аспирините“ загубят от Вердер, тогава тимът на Люсиен Фавър ще финишира на четвърто място.

АУГСБУРГ СЕ ЦЕЛИ В ЕВРОПА
 
През този сезон в Бундеслигата седмото място също дава шанс за участие в Лига Европа, а за тази позиция има спор между два отбора. Майнц има аванс от една точка пред Аугсбург. Ако Тодор Неделев и съотборниците му искат да играят в евротурнирите през есента, днес задължително трябва да победят борещия се за оцеляване Хамбургер като домакин. Задачата пред Аугсбург изглежда малко по-лесно, тъй като тимът на Маркус Вийнцийръл приема играещия единствено за честта си Айнтрахт (Франкфурт). Битката между Майнц и Аугсбург се счита за непредвидима предвид формата на двата тима, които показват непостоянство в мачовете си.
 
БИТКАТА ЗА ПЛЕЙОФ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ
 
В борбата за оцеляване в Бундеслигата са замесени три отбора – Хамбургер, Нюрнберг и Айнтрахт (Брауншвайг). Два от тези тимове ще изпаднат директно, а третият ще участва в плейоф за оцеляване срещу третия от Втора бундеслига. В момента позицията за такъв плейоф се заема от Хамбургер. Отборът на Мирко Сломка обаче гостува на Майнц, който задължително трябва да спечели домакинския си мач, за да участва в Лига Европа.
 
Хамбургер има аванс от една точка пред Нюрнберг и две пред Айнтрахт (Брауншвайг). „Франките“ гостуват на Шалке 04 и само победа в Гелзенкирхен може да им даде шанс за 16-ото място и участие в плейоф за оцеляване. Това обаче е свързано със загуба или равенство на Хамбургер, а Нюрнберг трябва да прекъсне серията си от шест поредни загуби.
 
Айнтрахт (Брауншвайг) е твърде зависим от резултатите на Хамбургер и Нюрнберг, но задължително трябва да победи Хофенхайм като гост. Загуба на Хамбургер и поражение или равенство на „франките“ може да осигури на тима на Торстен Либеркнехт участие в плейоф за оцеляване, но само след успех на „Райн Некар Арена“ в Зинсхайм. Едно оцеляване на „лъвовете“ от Брауншвайг може да се окаже голямата сензация на сезона, след като Айнтрахт не мръдна от зоната на изпадащите през целия сезон.

ПРОГРАМАТА, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА ОТ МИНАЛИТЕ СЕЗОНИ - ТУК