uefa.com направи класация на отборите, които са с най-добра защита от европейските шампионати. Първо място заема гръцкия Олимпиакос, а молдовският Шериф изпревари грандове като Рома и Байерн.

Олимпиакос (Гърция)

6 допуснати гол в 20 мача
Олимпиакос е на път да подобри собствения си национален рекорд, поставен през сезона 1972/73. Тогава столичани допускат само 13 гола. Превъзходната игра в защита напълно отразява надмощието, което тимът има над останалите в Етники категория. Съперниците рядко получават шанс да обстрелват вратата на Олимпиакос. “Рекордите не ме интересуват. Ние играем изключително атакуващ футбол. Най-важното за мен е владението на топката”, коментира старши треньорът на тима Мичел.

Лузитанс (Андора)

4 допуснати гола в 10 мача
От декември, когато UEFA.com обяви Лузитанс за най-резултатният тим в Европа, продуктивността им спадна до някакви си 4 гола средно на мач. Лузитанците запазват имат шансове за шампионската титла, те поставиха акцента върху отбраната. През миналия сезон, клубът, създаден през 1999 г. от гастарбайтери от Португалия, печели първата си титла, демонстрирайки , по думите на треньора Карлос Санчес, "съчетание от сила, боен дух и целеустременост". Сега по всичко изглежда, че Лузитанс отново ще триумфира в Андора.

Шериф (Молдова)
9 допуснати гола в 19 мача
Класни футболисти, игрова дисциплина и доминиращ стил – това са основните фактори за минималното количество допуснати голове. Шериф е тотален доминатор в Молдова – на път е да стане за 13-и път шампион за последните 14 години. В центъра на отбраната уверено действа капитанът Мирал Самарджич, национал на Словения. Редом до него са опитният испанец Мели, коравият котивоарец Марсел Метуа и изобретателният гвинеец Джибрил Пайе. “Интернационалната отбранителна линия не е проблем. Ние говорим на езика на футбола, разбираме се отлично", коментира 24-годишният Пайе. – Освен всичко друго, нашият треньор също е бил защитник.”

Арарат (Армения)
7 допуснати гола в 14 мача
Арарат допусна само 7 попадения в 14 шампионатни срещи. Статистиката щеше да бъде още по-добра, ако не беше поражението от Ширак с 0:3. Ереванци са лидери в първенството с преднина от 8 точки. Куца им нападението – само 20 вкарани гола. Ключовите фигури в ариергарда са Норайр Григорян и дошлият от Бананц вратар Степан Казарян. Треньорът на Арарат Абраам Хашманян счита колективната работа като залог за успехите.

Байерн (Германия)
8 допуснати гола за 16 мача
Всеки, който е гледал Барселона по времето на Хосеп Гуардиола, знае какво представлява отбранителната стратегия на каталунците. За да отнеме на съперника топката, Байерн през този сезон успешно усвоява принципите на Гуардиола. Баварците практикуват агресивна дълбока преса в редките моменти, в които топката се окаже противниково притежание. Заедно с това Гуардиола отбелязва и някои разлики между немския и испанския футбол. "В Германия си длъжен да следиш за контратаките, защото всички отбори умеят да ги провеждат мълниеносно. Това е най-важното”, твърди Пеп.

Рома (Италия)
10 допуснати гола за 20 мача
Слабо е да се каже, че Рома в момента е един от най-атакуващите отбори в Серия “А”. Подопечните на Руди Гарсия могат да се похвалят и с желязна защита на фона на останалите в първенството, традиционно залагащи на играта в отбрана. Италия неслучайно е родината на катеначото. Респектиращо изглежда партньорството между централните защитници - бразилеца Леандро Кастана и мароканеца Мехди Бенатия. “Треньорът често ни повтаря, че вратарят и четворката защитници не са единствените, които носят отговорност", обяснява Кастан.