Ото Рехагел се завръща в треньорската професия след близо 2-годишна пауза. 73-годишният специалист поема Херта (Берлин), а основната му задача е да спаси тима от изпадане. За последно работи в Бундеслигата през 2000 г., когато напусна Кайзерслаутерн. Той се завръща в “Старата дама” след 47-годишна пауза. Рехагел играе за Херта в периода 1963-65 г. Часове преди официалното си назначение за треньор на столичния тим, специалистът даде интервю за “Билд ам Зонтаг”.
 
- Г-н Рехагел, пред вас стои задачата да спасите Херта от изпадане. Защо решихте да се върнете към треньорската професия на 73-годишна възраст?
- Здрав съм и съм готов за работа. Както е казал Имануел Кант, смисълът на живота се изразява в работата. Не искам да гледам как Херта изпада. Хората имат големи очаквания от мен и не мога да ги разочаровам. Освен това мога да отложа социалния си живот за лятото.
 
- Какво мислят вашите близки за завръщането ви във футбола?
- Радват се за мен. Кристиан Нерлингер, Чириако Сфорца, Юрген Флим, директорът на държавната опера, вече ме поздравиха. Съпругата ми Беате твърди, че футболът е като симфоничен оркестър. Треньорът е диригент, а от играчите зависи изпълнението на указанията му.
 
- Кога диригентът застава пред оркестъра?
- От понеделник аз съм законът в Херта и останалите трябва да ме слушат. Ще имам последната дума във всичко. Аз съм лидерът и очаквам от всички ред и дисциплина, все пак съм от Прусия. Но съм демократичен диктатор.
 
- Кога бяхте потърсен от Херта?
- В четвъртък сутринта Михаел Преец е говорил с моя агент. Вечерта имахме среща. Съпругата ми беше приготвила италиански специалитети. Обсъждахме ситуацията 2-3 часа. Дори синът ми Йенс не беше против завръщането ми в треньорската работа. В петък дадох съгласието си. Все още не съм подписал договор, но си стиснах ръцете с ръководството на Херта. За мен това е достатъчно. Обещанието си е обещание.
 
- След като напуснахте националния отбор на Гърция през лятото на 2010 г., имахте ли други предложения?
- Естествено. Аз обаче винаги съм държал да имам правото да избера дали ще работя на едно място.
 
- Вие сте бивш играч на Херта. Това не е ли емоционален избор?
- Подобно твърдение е преувеличено. Нека формулираме отговора така: Когато Херта има нужда от помощ, аз не мога да откажа. За този клуб беше първата ми среща в Бундеслигата. На 24 август 1963 г. играхме с Нюрберг, аз играх срещу световния шампион Макс Морлок. Мачът завърши 1:1. Помня всичко, дори и след толкова време. Имам “слонска памет”. Освен това Херта не заслужава да изпадне.
 
- Колко дълго ще останете?
- До края на сезона. Това обаче не означава, че ще приключа с кариерата си. След това ще бъда отворен към нови предложения. Едно е сигурно – през следващите три месеца ще бъда напълно концентриран върху работата си с Херта.
 
- Стилът на тима е определян като старомоден. Ще играе ли Херта с либеро при Ото Рехагел?
- Направих Гърция европейски шампион без либеро, но имах много подвижна защитна четворка. В Херта ще завися от качествата на играчите. Тук не става дума за модерен футбол, а за този, който ще свърши работа. Няма игрова формация, която да не познавам в детайли. Сега ще говоря с Третчок и другите треньори в клуба, ще се запозная с качествата на играчите. След това ще избера схема и всички ще я видят другата събота срещу Аугсбург.
 
- Битката за оцеляване не предполага ли използването на повече опитни играчи?
- Аз не деля футболистите според възрастта им. Винаги избирам тези, които са в най-добра форма.
 
- Като треньорска легенда не се ли страхувате, че изпадане с Херта ще навреди на вашия имидж?
- Във футбола съм спечелил толкова много трофеи. Със сигурност имиджът ми няма да пострада от работата ми през следващите три месеца.