ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

В историята на най-славния отбор в света има редица знаменитости, обличали бялата фланелка на мадридския Реал начело с Ди Стефано, Хенто и Пушкаш. Но само един  носи прякор Ел Буитре или Ястреба. Това е Емилио Бутрагеньо, който днес навършва 60 години.

Роденият в Мадрид нападател започна кариерата си в Кастилия, който се явява своеобразен филиал на Реал. Там игра осем години, като извървя всички стъпала в развитието си и записа 65 мача и 27 гола. Чак през 1983 г. му беше даден шанс в първия отбор и той не го изпусна. Точно като ястреб, който преследва жертвата си. И още в първия си мач отбеляза два гола, с които даде заявка за голямото си бъдеще. На европейската сцена излезе през есента на 1984 г. в мачовете на Реал с белгийския Андерлехт за Купата на УЕФА. В Брюксел „кралете“ бяха претърпели поражение с 0:3 и малцина вярваха, че са способни на обрат. Но на „Бернабеу“ Реал

поднесе на своите привърженици една от своите незабравими нощи,

съкрушавайки съперника си с 6:1. Автор на три от тези шест гола бе Бутрагеньо, които го изстреляха в орбитата на славата.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

С Реал Ястреба стана шампион на Испания през 1986, 1987, 1988, 1989, 1990 и 1995 г., като спечели и кралската купа през 1989 и 1993 г. Петте поредни титли са едно от най-големите постижения в първенството на страната, като в състава тогава „Петорката на ястреба“ включваше още Санчис, Мартин Васкес, Мичел и Пардеса. В две поредни години Бутрагеньо спечели и Купата на УЕФА – през 1985 и 1986 г. През 1991 г. стана голмайстор в първенството с 19 гола, като общо за Реал има 341 мача и 123 гола.

Притежаваше великолепна техника и отличен пас, но ненадминат беше в реализаторското си умение. Неговият нюх към гола и правилният избор на позиция пред вратата се оказваха решаващи. Освен това беше изключително коректен, като в цялата си кариера има само четири жълти картона и нито един червен. С неговото име се свързва възходът на Реал в средата и втората половина на 80-те години на миналия век. През 1985 и 1986 г. бе определен за най-добрия млад играч в Европа. През 1995 г. премина в мексиканския Атлетико Селая, където изкара три години (91 мача и 29 гола) и там завърши кариерата си.

На 17 октомври 1984 г. Бутрагеньо дебютира в испанския национален отбор при победата с 3:0 над Уелс в Севиля, а последния си мач изигра през 1992 г., като записа общо 69 мача и 26 гола. Той никога няма да забрави „Мондиал-86“ в Мексико, което бе и първото му голямо първенство като национал.

На осминафинала срещу Дания Ястреба бе в стихията си.

Вкара четири гола и изработи дузпа за петия при внушителната победа на „фуриите“ над „червения динамит“ с 5:1. След този мач еуфорията в страната достигна връхната си точка, като той дори бе предложен да стане президент. На четвъртфинала обаче устремът на испанците бе прекършен от Белгия след дузпи. Две години по-късно Бутрагеньо участва на „Евро-88“, а последното му голямо първенство бе „Мондиал-90“ в Италия, където стигна само до осминафинал.      

Паралелно с футбола той не изостави и учението си. Завърши икономически науки в мадридския университет, а после специализира спортен мениджмънт в САЩ. От 1999 до 2001 г. бе заместник държавен секретар по въпросите на спорта. От 2001 до 2004 г. изпълняваше функциите на заместник технически директор на Реал, а от 2004 до 2006 г. достигна до поста вицепрезидент на мадридския клуб.        

РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!