Уейн Рууни може спокойно да прибере пистолета в кобура си, да цапне една бира и да се оригне с кеф. Досущ като уестърн-легендата Джон Уейн. На стадион “Сан Сиро” футболният каубой попиля с два изстрела гелосаната дружинка на Милан начело с Дейвид Бекъм.
Рууни е оприличаван на изрод, даже наскоро му лепнаха званието “най-грозният футболист в света”. Бекъм е на другия полюс – хубавец, донжуан, пред когото влагата избива чувствително в някои части от женското тяло.
Спайс-бой имаше глупостта да размаха пръстче на родния си тим и да изсипе куп закани преди първия осминафинален сблъсък между Милан и Юнайтед. Докато Бекъм опъваше гласните си струни с тънкото си гласче, Рунката мълчеше свирепо. Гледаше като озверял бик нахалните италиански микрофони, напъхани до четината му в навечерието на големия сблъсък, и дебнеше.  
Снощи на терена ролите се размениха. Някогашният идол на “Олд Трафорд” подскачаше безгласно като балерина на терена, а Уейн, след кратка 45-минутна пауза, просто извади пищова си, нададе исполински рев и гръмна два пъти “росонерите”. Направи го хем брилянтно и елегантно, хем грубовато и мощно.
Тогава изникна въпросът – кой е красавецът и кой е звярът. Рууни или Бекъм, чието включване в игра трябваше да бъде основният психологически коз на Леонардо и Милан в титаничното надлъгване със сър Алекс и Юнайтед. Асото “Дейвид” обаче се превърна в пожълтяла двойка спатия. Докато примадоната се мъчеше да кокетничи с топката, футболният красавец Рууни я изпрати там, където милионите фенове на Манчестър Юнайтед мечтаеха. Ама всъщност, ако Рууни е красавецът, откъде накъде пък Бекъм ще е звярът. Уейн бе и едното, и другото. А Дейвид? От гениалните му умения вече не е останала и следа, даже и фауловете не ги бие както в добрите стари времена. На Бекъм не му остава нищо друго освен да млъкне и намери утеха в обятията на Виктория. Или може би в прашките й, които е носил... А Джон Уейн, апропо Уейн Рууни, ще си отдъхне за кратко, за да зареди пистолета си за следващата жертва.
 “Червените дяволи” си отмъстиха на Милан за дългата черна серия.  До снощи Юнайтед не само нямаше победа и точка на “Сан Сиро”, но липсваше и отбелязан гол. Головата разлика беше убийствена – 10:0. Традицията бе нарушена с гръм и трясък в зрелищен спектакъл с главен герой гореспоменатия биткаджия.
Сещам се за филма “Хенри V” с Кенет Брана. В една епизодична роля се появява грозен английски войн, чийто лице сякаш е издялано от камъните на Стоунхендж. Освирепелият британец газеше наред с меча си французите в епохалната битка при Аженкур през 1415 година. Физиономията му лъхаше на злоба и омраза, от която и зъбките на най-хладнокръвните ще затреперят. Ето такова беше лицето и на Рууни на “Сан Сиро”. Красивият футболен звяр, спечелил първата война с балет-майстор Дейвид.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ