Днес една легенда сложи края на една ера. След повече от 34 години публикации в „Билд“ Франц Бекенбауер написа последната си страница в най-тиражния германски вестник. Това не е обикновен анализ или коментар. Това е обръщение към читателите, в което Кайзера разкрива любопитни истории от миналото, какво е направил веднага след края на кариерата си и как е станал треньор на националния отбор на Германия. Бекенбауер разкри и защо не говори по обвиненията за корупция при получаването на домакинството на световното първенство в Германия през 2006 г.

Скъпи читатели,

Обръщам се директно към вас в този личен момент, тъй като тази публикация е много специална за мен. След повече от 34 години това е последната ми статия за в. „Билд“. Повече от 34 години – та това е почти половината ми живот.

Както знаете, през септември претърпях сърдечна операция и ми поставиха няколко байпаса. Сега благодарение на лекарите аз съм добре, дори мога смело да заявя, че съм много добре. Преминах рехабилитацията, промених малко живота си и сега отново доста спортувам. Наскоро се шегувах с Гюнтер Нетцер, който малко преди мен също се оперира, че в момента спортуваме повече от активните си години като футболисти.

Наскоро навърших 71 години и почти през цялото време не измених на стила си на живот. Сега прекарвам повече време у дома си и изцяло се наслаждавам на семейния живот. Имам чудесни деца. Жоел е на 16 години, а Франческа – на 13. Още преди да се облека и те вече са излезли от вкъщи. Така пък ми остава повече време да бъда със съпругата си Хайди. Щастието ми е огромно. Затова реших да бъда по-малко професионалист. А това означава да прекратя дейността си като автор на статии за „Билд“. Решението след повече от 34 години не е лесно.

През юни 1982 година прекратих кариерата си на професионален футболист. Играх за Хамбургер и станахме шампион на Германия. Аз нямах особен принос, тъй като през повечето време бях контузен. Проведох бенефис и след това се запитах: „Какво ще правиш?“ Направих две неща. Първото беше да отворя фондация със събраните от бенефиса 1 милиона марки. Второто – станах футболен експерт на „Билд“. Един ден след последния си мач написах първата си статия. Колегите от вестника я намериха в архива. Беше озаглавена: „Либерото на „Билд“. В нея написах, че ще бъда критичен, но никога несправедлив. Надявам се, че съм успял.

Първата ми мисия беше световното първенство в Испания. Живях заедно с репортерите на „Билд“. Естествено, трябваше и да се уча да пиша журналистически статии. За всичките тези години аз само веднъж прекъснах да пиша за вестника – когато поех националния отбор. Историята за това е доста любопитна. Германия тъкмо беше отпаднала от европейското първенство през 1984 г. Селекционерът Юп Дервал напусна, а ние седяхме и обсъждахме варианти. Спомена се името на Ерих Рибек, както и това на Хелмут Бентхаус, който тъкмо беше направил Щутгарт шампион. Тогава едно от момчетата от вестника ме попита: „Защо не поемеш националите?“.

На следващия ден „Билд“ излезе със заглавие: „Франц: Аз съм готов!“ Тогава дойде и обаждането от президента на футболната федерация Нойбергер и изведнъж се оказах с подписан договор. Всичко обаче мина добре и аз не съжалявам. През 1986 г. стигнахме до финал на световната титла, а през 1990 година я спечелихме. Веднага след като напуснах националния отбор, отново написах страница за „Билд“. Винаги се стремях да бъда професионалист и обективен, въпреки че като по-млад бях и по-темпераментен.

Сега стигнахме до последната ми публикация във вестника. Не мога да се сбогувам, без да говоря и за обвиненията срещу мен във връзка с корупция при получаване на домакинството на световното първенство през 2006 година. Доколкото съм запознат, Германия не е купила домакинството. Не се искали да подкупим никого, не сме и подкупили никого. Постоянно ме питат защо не говоря публично по темата. Отговорът е прост. Не мога да го направя преди германските и швейцарските власти да си свършат работата. Аз им съдействам напълно при тяхното разследване. Това е въпрос на уважение към правосъдието и властите.

В бъдеще мога да обещая, че по-често ще може да ме виждате на стадиона на Байерн. Ако сте чели моите публикации в „Билд“, искам да ви благодаря за интереса. И най-важното: Бъдете здрави!
Превод със съкращения от БЛИЦ СПОРТ