Испания победи с 2:1 Италия в полуфинален двубой от Лигата на нациите, като по този начин сложи край на серията на "Скуадра адзура" от 37 поредни двубоя без загуба. Това бе исторически рекорд, който обаче приключи. "Ла Фурия" надделя с две попадения на Феран Торес и записа първа победа на Апенините в историята. Освен това полузащитникът на Барселона Пабло Мартин Паес Гавира - Гави се превърна в най-младия играч, който някога е обличал екипа на Испания - 17 години и 62 дни.

​В спор за трофея Испания ще се изправи срещу победителя от утрешния двубой между Франция и Белгия.

Италия започна с добра атака, която завърши с удар на Киеза, но Симон успя да избие. Гостите отвърнаха изстрел на Микел Оярсабал, който обаче не намери целта заради отлична намеса на Алесандро Бастони.

Испания излезе напред в резултата в 17-ата минута. Оярсабал се измъкна и центрира меко. Феран Торес беше абсолютно непокрит в наказателното поле. Нападателят на гостите прати топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата.

Секунди след гола Маркос Алонсо стреля от границата на наказателното поле. Донарума не се намеси убедително и изпусна топката, която рикошира в десния страничен стълб, а Бонучи изчисти на сантиметри пред голлинията.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

В средата на първата част Лоренцо Инсиние центрира в наказателното поле на испанците. Джовани ди Лоренцо скочи най-високо и стреля с глава, но покрай вратата.

В 35-ата минута Федерико Бернардески получи в наказателното поле и опита да изненада Унай Симон с удар по земя в близкия ъгъл. Стражът на испанците обаче реагира навреме и спаси.

В 42-ата минута отбърт на Роберто Манчини остана с намален състав, след като капитанът Бонучи получи втори жълт картон за удар в лицето на съперник. 12 минути по-рано той бе декориран в жълто заради оспорване на съдийско решение.

В добавеното време на първата част Оярсабал подаде в наказателното поле, а на далечната греда беше Феран Торес, който отново показа хладнокръвие и с лекота прати топката в мрежата на Донарума – 0:2.

През втората част Испания свали темпото в двубоя, а домакините опитваха бързо да върнат един гол, но им беше трудно с намален състав.

В 63-ата минута Йереми Пино центрира в наказателното поле, където Оярсабал нанесе много опасен удар с глава, но покрай вратата. Малко преди 80-ата минута Испания имаше отлична възможност за трети гол. Пино проби по десния фланг и с много хубав пас по земя намери Маркос Алонсо. Той стреля по земя в близкия ъгъл, но Донарума обаче се намеси блестящо и спаси. 

Италия върна интригата в 83-ата минута, вкарвайки за 1:2. Испанците допуснаха лековата грешка при изпълнение на корнер. Киелини изчисти силно напред, а Киеза надбяга защитата на "Ла Фурия" и се озова очи в очи с Унай Симон. Той подаде вдясно от себе си към Лоренцо Пелегрини, който на празна врата не сгреши. 

До края Италия не успя да стигне до равенството и серията от 37 мача без поражение приключи.