През 1994 година едно момче с издадени криви зъби завладя Бразилия. Сравнението с Пеле беше неизбежно. На 17 години той вече носеше националната фланелка, дебютира срещу Аржентина. В следващия си мач – срещу Финландия, той вече вкара първия си гол за националния отбор. Историята на едно момче, израснало в бедна къща в Бенто Рибейро, предградие на Рио де Жанейро започваше да се пише. Най-малкият от трите деца на уличния продавач Нелио и Соня – търговка на сладолед. “Имах трудно, но не нещастно детство”, спомня си бъдещата звезда. Името му идва благодарение на почит към местен лекар. Доктор Роналдо Валенте от болницата “Свети Франсиско Ксавиер” спасява семейството от глоба. “Вашият съпруг Нелио е пропуснал да регистрира детето, което е родено на 18 септември. Сега, четири дни след това, е невъзможно да го впишем в документите”, заявява докторът, който все пак оправя нещата. В знак на благодарност на лекаря родителите на малкия Луиш Назарио да Лима започват да го наричат Роналдо.По-лесно беше да намерим Роналдо да играе футбол по улиците на Бенто Гонсалвеш, отколкото в класните стаи на колежа “Дева Мария де Аперасида”. Не е добър ученик, не се чувства комфортно в тази академична среда. Класната стая става лошо място, съучениците му се подиграват заради големите и стърчащи зъби.

Скоро почуква на врата №114 на улица “Генерал Сесар Обиньо”, там се помещава спортен клуб “Валкер Тенис Клуб”. Няма места в Бантам. Роналдо е само на 10 години. Новият му отбор е на последно място в шампионата “Кариока”. Треньорът Маркиз решава да даде шанс на малчугана. Резултатът: Роналдо вкарва 4 гола за победата с 5:4 над Васко, тогава лидер в първенството. След доброто си представяне малкият футболист хваща окото на скаути от друг отбор от първенството “Кариока” – Сосиал Рамос – клуб с повече традиции. 12-годишният младеж обаче вече има по-високи цели, иска да върви по стъпките на идола си Зико и да играе във Фламенго. На своя глава Роналдо взима автобуса и пътува до Гавеа за тестове с още 400 деца. Приет е. Лошата новина обаче е, че той не може да си позволи да пътува всеки ден, няма как да играе в любимия си Фламенго. Трябва да се откаже от идеята.

11_1.jpgТочно тогава обаче Сао Кристовао привлича момчето, след като постига споразумение с вече бившия му тим Сосиал Рамос. На 12 август 1990 година Роналдо вкарва първия си гол за Сао Кристовао при победата с 5:2 срещу Томазиньо. За 12 двубоя се разписва общо 8 пъти. Талантът веднага привлича големите мениджъри, които търсят обещаващи деца. По препоръка на Жаирзиньо Сао Кристовао подписва договор с младежа, като клаузата за откупуване е...7500 щатски долара. Въпреки това в следващите години клубът ще печели колосални суми заради бъдещите успехи на изгряващата звезда. Според правилата на УЕФА на първия клуб на даден състезател се полагат 5% от всеки следващ трансфер. Така Сао Кристовао взима 1 269 849 щатски долара от преминаването на Феномена в Реал (Мадрид) и 122 363 щатски долара от трансфера му в Милан. Двама от шефовете на клуба, в който играе момчето опитват да го продадат на Сао Пауло и Ботафого. Без успех. Исканата трансферна сума е 25 хиляди долара, но клубовете не са склонни да дадат повече от 15 хиляди. За две години и половина в Сао Кристовао бъдещата звезда реализира 44 гола в 73 мача.

През 1993 година Роналдо е извикан да играе за юношеския национален отбор на Бразилия до 17 години. Въпреки неуспеха – Бразилия остава на четвърто място, футболистът става голмайстор на турнира с 8 попълнения. Малко след това Бело Оризонте е готов да даде 55 хиляди долара за правата на голмайстора, който по това време е известен с името Роналдо Луиш. На 16 години Роналдо дебютира за Крузейро, вкарва два гола за победата с 4:1 срещу Ботафого. През август 1993 година той пътува заедно с отбора за приятелски мач в Европа – вкарва и гол срещу Беленензеш. След връщането от португалското турне в Крузейро постъпва оферта от Интер на стойност 500 хиляди щатски долара, цената на Феномена е скочила 10 пъти само за пет месеца. Съвсем скоро той ще завладее Европа и света, за да се превърне в идол на едно поколение.

16.jpg

КОНТУЗИИТЕ И ПРЕСТОЯТ В ЕВРОПА
10.jpgОще през 1993 година като футболист на Крузейро (вляво) 16-годишният Роналдо се среща с контузиите. Първата му операция е през месец февруари 1996 година като играч на ПСВ Айндховен. Прегледът показва възпаление на коляното, което трябва да се оперира. Медиците препоръчват бавно възстановяване, но нито треньорския щаб, нито шефовете са склонни да чакат. Пускат Роналдо невъзстановен на терена. Тогава прехвърчат и първите искри между футболиста и треньора Дик Адвокаат. Скандалът стига до нещастен финал за феновете на холандския тим. Барселона взима нападателя през лятото и той започва да очарова света. Само за един сезон 1996/97 Феномена отбелязва 47 гола в 49 мача за каталунците. Печели Суперкупата на Испания, Купата на Краля и КНК. Интер плаща 32 милиона долара за откупуване на правата на бразилеца и той се мести в Милано. С “нерадзурите” Феномена продължава доброто си представяне,
печели Купата на УЕФА през 1998 година. Именно тази година обаче като че ли се оказва повратна в кариерата на великия голмайстор. Идва финалът на световното първенство срещу Франция. В нощта преди важния двубой се случва нещо, което и до днес остава неразкрито. Според информациите Феномена получава епилептичен припадък, до сутринта не успява да мигне. Не се чувства добре, но иска да излезе на терена и треньорът Марио Загало го пуска в стартовия състав. Роналдо обаче е бледа сянка, влиза в единоборство с вратаря на “петлите” Фабиан Бартез в началото на двубоя и до края не прави нищо съществено. Сезон 1998/99 започва добре за нападателя, вкарва 15 гола в 28 мача за "нерадзурите".

14.jpgНа 21 ноември 1999 година по време на мач в Серия "А" срещу Лече бразилецът е сменен принудително. Прегледите доказват, че има разкъсано сухожилие в коляното и операцията е наложителна (втора за футболиста). Следват пет месеца възстановяване. Голмайсторът се връща на терена на 12 април 2000 година в първи финален мач за купата на Италия срещу Лацио. Не издържа и отново се контузва, колената му отказват. Феномена ляга на хирургическата маса за трети път. Снимките с гърчещия се от болка футболист шокират света. Следва ново, по-дълго възстановяване, този път над 15 месеца. Изиграва първите си мачове през пролетта на 2002 година, но това не пречи на селекционера на Бразилия Луиш Фелипе Сколари да го включи в състава за Световното в Япония и Южна Корея. Там Роналдо блести, както го прави в ранните си години. Помага на "селесао" да грабне петата си световна титла, става голмайстор на турнира.

През лятото на 2002 година Реал (Мадрид) купува звездата за 42 милиона евро. През пролетта на 2003 година Роналдо става шампион на Испания. "Белият балет" се превръща в "Галактикос". На "Сантяго Бернабеу" Феномена печели още една титла - през сезон 2006/07. За "белите" бразилецът нанизва 104 гола, но през пролетта на 2007 година вече договаря трансфера си в Милан. Италианският гранд го взима за 7,5 милиона евро, а пристигането му в града предизвиква жестоко противоречие - феновете на Интер го обявяват за предател.
 
13.jpg

На 13 февруари 2008 година Роналдо получава нова контузия на коляното и изиграва само два мача за тима. През 2009 година Роналдо се завръща в родна Бразилия и приема офертата на Коринтианс. Скоро получава фрактура на ръката. Контузиите не спират да го преследват, а и всички се надпреварват със съвети, че трябва да отслабне. Наистина, Феномена е с прекалено наднормено тегло, килограмите все повече пречат на колената му, които едва се движат. Въпреки мъките, бразилецът продължава да е на терена. Вкарва 12 гола в 20 мача през 2009-а и 6 попадения в 11 двубоя през миналата 2010 година.

ИЗВЪН ТЕРЕНА - СВАТБИ И ТРАВЕСТИТИ
През 1994 година Феномена се запознава с Надя, която малко след това забременява. Бащинството обаче не е потвърдено. Връзката между двамата трае кратко, а месеци след края й момичето казва, че е направила спонтанен аборт. В този момент бразилецът вече се запознал със Сузана Вернер, която по това време е актриса в опера. Днес Сузана е омъжена за вратаря Жулио Сезар. През април 1999 година Роналдо сключва брак с футболистката Милене Домингес (на снимката долу), която вече е бременна с първия им син – Роналд (6 април 2000). Бракът им продължава четири години.

7_4.jpg

През 2005-а Роналдо се сгодява за бразилския модел и водещ в MTV Даниела Чикарели, която също забременяла, но направила спонтанен аборт. Връзката им продължила само три месеца след годежа в луксозния Шато де Шантили. Церемонията се оценява на 700 хиляди евро. Роналдо също има връзка с бразилския супермодел Раиса Оливейра, която приключва през декември 2006 година. През април 2008 година избухва един от най-грандиозните скандали, свързани с Роналдо. Феномена се запознава с три проститутки в нощен клуб в Рио де Жанейро. След като разбира, че всъщност това са травестити, звездата им предлага по 600 долара, за да мълчат.

8_2.jpg

Един от тях - Андре Луис Рибейро Албертини (известен като Андрея, на снимката горе) обаче изнудва Феномена с 30 хиляди долара, за да покрие случая. Въпреки скандалната случка Роналдо сключва нов брак - с Мария Беатрис Антони, от която има две деца (Мария София, родена на 24 декември 2008 година) и Мария Алис (6 април 2010 година). По-късно футболистът признава още един син, четвърто дете за него. Момчето е от кратката си връзка с Микеле Умезу през 2002 година.
По материали на "Глобо Ешпорте"

Кариера
1993 -
Крузейро
1994/95 -
ПСВ Айндховен - 36 мача, 35 гола
1995/96 - ПСВ Айндховен - 21 мача, 19 гола
1997/97 - Барселона - 49 мача, 47 гола
1997/98 - Интер - 47 мача, 34 гола
1998/99 - Интер - 28 мача, 15 гола
1999/00 - Интер 8 мача, 3 гола
2000/01 - Интер - няма мачове
2001/02 - Интер - 16 мача, 7 гола
2002/03 - Реал (Мадрид) - 44 мача, 30 гола
2003/04 - Реал (Мадрид) - 48 мача, 31 гола
2004/05 - Реал (Мадрид) - 45 мача, 24 гола
2005/06 - Реал (Мадрид) - 27 мача, 15 гола
2006/07 - Реал (Мадрид) - 13 мача, 4 гола
2006/07 - Милан 14 мача, 7 гола
2007/08 - Милан 6 мача, 2 гола
2009 - Коринтианс - 38 мача, 23 гола
2010 - Коринтианс - 27 мача, 12 гола
2011 - Коринтианс - 4 мача, 0 гола

С националния отбор на Бразилия - 97 мача, 62 гола
2 пъти световен шампион (1994, 2002)
2 пъти Копа Америка (1997, 1999)

УСПЕХИ
С Крузейро - Кампеонато Минейро (1994), Купа на Бразилия (1993)
С ПСВ Айндховен - Купа на Холандия (1996)
С Барселона - КНК (1997), Суперкупа на Испания (1996), Купа на Краля (1997)
С Интер - Купа на УЕФА (1998)
С Реал Мадрид - 2 пъти шампион (2003, 2007), Междуконтинентална купа (2002), Суперкупа на Испания (2003)
С Коринтианс - Кампеонато Паулиста (2009), Купа на Бразилия (2009)
Златна топка - 2 пъти (1997, 2002)
Златна обувка - 1997
3 пъти играч №1 на ФИФА - 1996, 1997, 2002
Голмайстор на Холандия (1994/95), Примера дивисион (1996/97, 2003/04)