Халфът на националния отбор на Уелс Крейг Белами разкри интересни подробности от начина, по който е започнала кариерата му. В момента 33-годишният ветеран играе за представителния тим на Кардиф Сити, а синът му Елиът тренира в юношите.

“Започнах в страхотен клуб като Норич и имах късмета да работя с уникални професионалисти като Питър Грант. В началото стоях, гледах и се учих. Знаех, че ако искам да стана голям играч, трябва да гледам какво правят звездите. Това са неща, които отдавна ги няма във футбола. Сега таланти на по 18 години пристигат на тренировка с Мерцедес. А аз подкарах кола на 22. Не одобрявах всичко, което се случваше с мен като млад футболист, но одобрявам принципите. Навремето играчите трябваше да чистим съблекалнята, треньорската стая, да помпаме топките и да носим конусите. Всяко от старите кучета си имаше новобранец. Моят беше Джон Полсън. Понякога се държеше много грубо. Трябваше да му чистя обувките, караше ме да му правя чай, да му мия колата. От тренировъчната база си тръгвахме по тъмно. Понякога нещата определено минаваха граници, но имаше ред и баланс и никой не позволяваше на младите да кривнат от пътя”, припомни си Белами.

Той обаче е убеден, че сина му няма да мине през тази “мелница” в съблекалнята и осъзнава ролята си на родител във възпитанието му.

“Притеснявам се за Елиът. Не само като баща, но и защото знам, колко тежък е футбола като игра и бизнес. Трябва да имаш здрава психика, за да издържиш. Но пък няма друго усещане сравнимо с това на големите мачове. Когато му предложиха футболна стипендия от Кардиф просто го заведох на стадиона. Отидохме на центъра и го попитах: Това ли искаш в живота? Обясних му, че трябва да посвети целия си живот на играта, но той беше категоричен: Искам го! Той е невероятно хлапе, и се гордея с него. Сега е в школата на Кардиф и знам, че това е правилното място за него. Сега младите играчи се ползват с по-голямо доверие. Голяма част от нещата, които аз съм изживял, останаха в миналото. Но аз ще съм до него и ще му помагам. Не само да върви напред, но и да остане здраво стъпил на земята”, завърши Белами.