Рекордното попълнение на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо стана деветият носител на престижната награда “Златната топка”, който ще носи екипа на испанския гранд. Двама от тези играчи – Алфредо ди Стефано (2 пъти) и Реймон Копа печелят наградата като футболисти на “белия балет”, играли за клуба и в предходния сезон.

Луиш Фиго, Роналдо, Фабио Канаваро и Кристиано Роналдо не получават наградата като играчи на Кралския клуб, но са привлечени в мадридския гранд през лятото на годината, в която печелят “Златната топка”. Предишния сезон те са били собственост съответно на Барселона, Интер, Ювентус и Манчестър Юнайед.

Само трима от играчите, държали “Златната топка” и обличали екипа на Реал (Мадрид), не са били привлечени в клуба от Флорентино Перес и това са Ди Стефано, Копа и Канаваро.

Реймон Копа (1958)
През годината той спечели третата КЕШ в историята на Реал (Мадрид), а с националния отбор на Франция завърши на трето място на световното първенство в Швеция.

Алфредо ди Стефано (1957, 1959)

Истински символ и икона на Реал (Мадрид). Той е единственият играч носител на престижната награда “Супер златна топка”.

Зинедин Зидан (1998)
Основен играч на Ювентус, той помогна на националния отбор на Франция да спечели световната титла, след като вкара 2 гола във вратата на Бразилия на финала.

Луиш Фиго (2000)
Превъзходният му сезон в Барселона през 1999 г. му донесе наградата. С каталунците стана шампион, премина в Реал (Мадрид), получи “Златната топка” и спечели още една титла.

Майкъл Оуен (2001)
С Ливърпул Оуен спечели Купата на УЕФА, Суперкупата на Европа, Карлинг Къп и ФА Къп. Той стана най-младият играч, получавал “Златната топка”.

Роналдо (2002)
Бразилецът спечели “Златната топка” през 2002 г., след като се възстанови от тежка контузия на коляното. Заради травмата той бе извън терените в продължение на повече от година.

Фабио Канаваро (2006)
Канаваро спечели “Златната топка” през 2006 г. благодарение на чудесния си сезон в Ювентус и триумфа със световна титла с националния отбор на Италия. През лятото премина в Реал (Мадрид), след което стана и играч на годината в класацията на ФИФА.

Кака (2007)
2007 година бе специална за Кака. Той спечели “Златната топка” благодарение на прекрасния си сезон в Милан. Спечели Шампионската лига и стана голмайстор на турнира с 10 попадения. Бе избран за Най-добрия нападател на Шампионската лига, Най-добрия играч в света според ФИФПро (синдикатът на футболистите) и Най-полезен играч на световното клубно първенство. Освен това бе обявен за футболист № 1 в света според ФИФА и попадна в златната единадесеторка за годината.

Кристиано Роналдо (2008)
Португалецът спечели всичко възможно с Манчестър Юнайтед. Стана шампион 3 пъти, спечели ФА Къп, Комюнити Шийлд и два пъти купата на Лигата. През 2008 година триумфира в Шампионската лига, а по-късно и на Световното клубно първенство. За “червените дяволи” има 323 мача и 123 гола. 31 мача и 5 гола има за Спортинг (Лисабон). Индивидуално печели “Златната топка” за 2008-а, наградите на ФИФА и УЕФА за същата година, на ФИФПро (футболистите) и феновете./БЛИЦ