Кристиано Роналдо спечели "Златната топка" за 2016 година. Португалецът триумфира с Реал (Мадрид) в Шампионската лига и с титлата на Евро 2016.  Голмайсторът  очаквано заслужи първото място в анкетата на списание "Франс футбол", в която участие взеха 173 спортни журналисти.

В спора за най-ценния индивидуален приз във футбола мегазвездата изпревари Лео Меси (Барселона) и Антоан Гризман ( Атлетико Мадрид). Четвърти е Луис Суарес от Барса, докато неговият съотборник Неймар допълва челната петица.

Кристиано спечели трофея за четвърти път и засега изостава с един на големия си конкурент Лео Меси. Роналдо триумфира с приза преди това и през 2008 г. с Манчестър Юнайтед, както и с Реал през 2013 и 2014 г.

"Отново мечтата ми стана реалност. Никога не съм си представял, че мога да спечеля трофея четири пъти. Наистина съм щастлив. Искам да благодаря на колегите си от националния отбор, на колегите от Реал, както и на всички, които ми помогнаха да спечеля тази награда. Чувствам се много горд", заяви щастливият Роналдо при обявяването на наградата. Както е известно, от тази година списание "Франс футбол" и ФИФА отново разделиха анкетите си, като ще има две отделни.

Самият победител нe присъства на церемонията. Роналдо отпътува за Япония, където Реал ще вземе участие в Световното клубно първенство.

Още през миналата седмица се появи информация, че вотът е решен и Роналдо ще грабне четвъртата си „Златна топка“, оставайки на една зад Лео Меси, след като представители на France Football са били в Мадрид, за да заснемат видеообръщение на Кристиано, имайки предвид невъзможността му да присъства на церемонията.

Първият мач за Белия балет на Световното клубно ще бъде в четвъртък от 12:30 на обяд българско време, когато ще срещне мексиканския Америка в полуфинала.