На 29 август 2004 г. в Атина тържествено бяха закрити Игрите на 28-ата лятна Олимпиада. Това беше перфектният край на т. нар. "Гръцко лято". Успешното домакинство на олимпийските игри беше предшествано от изненадващия триумф на националния отбор по футбол на европейското първенство само месец и половина по-рано. Тези две великолепни постижения трябваше да поставят началото на нова ера на безпрецедентен възход на гръцкия футбол и спорт. За съжаление, това не се случи. Девет години по-късно Гърция страда от сериозните последици на строги икономически ограничения, които са следствие на огромна финансова криза. Криза, която принуди страната да вземе огромни заеми, за да се спаси от фалит. Футболът също пострада тежко от това положение.
 
По този начин се сбъдна едно от най-големите претеснения от 2004 г., че гръцкият футбол няма да надгради на големия си успех от европейското първенство в Португалия. Клубовете имаха лошо финансово управление, президентите и ръководителите участваха в различни корупционни схеми и в манипулиране на резултати. Безредиците по трибуните от години бяха често срещано явление и никой не прояви воля да се пребори с тях. Надеждата беше, че успехът на Евро 2004 ще помогне за справяне с проблемите. Нищо подобно. Вместо това, те бяха утежнени в последните години заради голямата финансова криза в страната.
 
Няколко години след началото на 21 век Гърция имаше два, че дори и три представители в Шампионската лига, което донесе сериозни парични приходи на тези отбори. Четири тима участваха в Купата на УЕФА и имаха много изгодни договори за телевизионни права. Това би трябвало да означава, че тези клубове имат финансовата стабилност да си позволят качествени попълнения от чужбина и да вземат най-добрите гръцки футболисти.
 
СТЯГАНЕ НА КОЛАНИТЕ
 
Финансовата криза, както и прахосничеството на пари за скъпи трансфери и неконтролираните разходи за заплати, оказаха своето влияние. Заради икономическата обстановка в страната редица спонсори се оттеглиха. Създалата се ситуация принуди клубовете да продадат най-добрите си играчи в чужбина, за да осигурят нормални за съществуването си бюджети. Това обаче беше само временна мярка. Едно сравнение между финансите на отборите в елита за този и за миналия сезон алармира за тежкото положение на голяма част от отборите.
 
13 от 16-те тима в Суперлигата оперират със значително редуцирани бюджети в сравнение с миналото първенство. Само новаците в елита имат увеличение на бюджета. Дори Олимпиакос, най-успешният отбор в първенството и доминант в последните 15 години, намали разходите си с 21%. АЕК стори това с 65%. Базираният в Неа Саламина Панионис през този сезон харчи с 81,15% по-малко, отколкото преди година. Керкира от остров Корфу оперира с бюджет от 600 000 евро. Като цяло през изминалата година клубовете са похарчили 5,7 милиона евро, което е 1/10-та от разходите в елита преди четири години.
 
Дори атинските грандове АЕК и Панатинайкос се оказаха в тежко положение. "Детелините" бяха принудени да направят бърза продажба на най-качествените си играчи, за да платят дълговете си. Трансферите рефлектираха върху представянето в първенството и в един момент отборът беше въвлечен в борба за оцеляване в елита, нещо нечувано в досегашната история на клуба. За да спести още пари, ръководството поиска мачовете на тима да се играят на дневна светлина.
 
Положението в АЕК е още по-тежко. През миналото лято 11-кратният шампион на Гърция не получи лиценз за участие в Лига Европа и беше заменен в турнира от Астерас Триполис. Преди началото на първенството дълговете на "жълто-черните" надхвърляха 35 милиона евро. Тимът се бори за оцеляване през голяма част от сезона, а е само въпрос на време, за да се усложни ситуацията още повече.
 
katidis.jpgСъвсем наскоро клубът изглежда удари дъното. Младежкият национал Йоргос Катидис влезе в световните медии, след като поздрави по нацистки с изпъната напред дясна ръка агитката на тима след свой гол срещу Верия. Клубът го лиши от правото да играе за тима до края на сезона, въпреки че федерацията го наказа само за 5 мача. Той получи доживотна забрана да се състезава за националните отбори на Гърция и му беше наложено вето да посещава спортни събития до края на първенството. Футболистът се оправда, че жестът му не е бил разбран правилно. Това черно петно върху репутацията на “жълто-черните” беше последвано от ареста на президента на АЕК Андреас Димитрелос. Той беше задържан заради неплатените данъци на клуба, които са достигнали размер от 170 милиона евро.
 
АЕК не е единственият гръцки клуб, който беше наказан от УЕФА. Арис, Паниониос, ОФИ, ПАС Янина и Керкира се оказаха в нарушение на правилото за финансов феърплей. Те бяха допуснати да участие в Суперлигата, но им беше разрешено през този сезон да използват само трима играчи, които са по-възрастни от 24 години.
 
КРАЙ НА СКЪПИТЕ ТРАНСФЕРИ
 
Поглед в трансферите на 16-те отбора в Суперлигата е доказателство за кризата в гръцкия футбол. През този шампионат клубовете са похарчили едва 5,7 милиона евро за нови играчи. През сезон 2008/09 тази сума беше 58,9 милиона. Увеличението на данъците пък слага пречка за привличането на играчи от чужбина, въпреки че на всички е ясно, че в Суперлигата вероятно повече никога няма да играят футболисти като Жилберто Силва, Сидни Гову, Ривалдо и Яя Туре.
Липсата на финанси само увеличава проблемите в гръцкия футбол. Малко пари се отделят за подобряването на инфраструктурата, което доведе до лошото състояние на стадионите и терените. Това е един от факторите, които доведоха до намаляване на посещаемостта. В момента тя е средно 4653 зрители на мач от Суперлигата. Естествено, финансовата криза накара хората да харчат по-малко пари, а билетите за мач в такива времена се явяват направо лукс.
 
karagunis.jpgВ такива условия е трудно да задържиш добрите си играчи. Някои от най-големите звезди на първенството, като Кевин Мираляс и Джибрил Сисе, напуснаха. Националите Йоргос Карагунис (Фулъм), Сотирис Нинис (Парма), Василис Торосидис (Рома), Никос Спиропулос (Киево), Лазарос Христодулопулос и Лукас Винтра (Леванте) отидоха да играят в чужбина. Все по-често гръцки футболисти преминават в Русия, Украйна, Румъния, Унгария, Азербайджан, Словения и ОАЕ. Идват и в България. Получи се омагьосан кръг. Играчите напускат страната, за да играят в по-силни първенства и за по-големи заплати. От това пада качеството на Суперлигата, което води до отлив на зрители и спонсори и до намаляване на приходите.
 
Ако отборите от елита имат сериозни затруднения, то тимовете от долните дивизии едва оцеляват. Положението в някои клубове може да бъде описано като бедствено. Все по-често се говори за отбори, които не могат да си платят транспортните разходи за гостуване. Има и такива, които дори не могат да си позволят основни тренировъчни условия. Играчите не получават редовно заплатите си. Наскоро едно проучване показа, че 2/3-ти от футболистите в Гърция взимат възнагражденията си със закъснение. Понякога то продължава шест месеца. Затова не е чудно, че много аматьорски клубове се обръщат към нетрадиционни спонсори - публични домове и погребални агенции.
 
Спасение от чуждестранни инвеститори не се очертава. Голяма част от клубовете закърпват бюджетите си с приходи от държавния тотализатор и от букмейкъра "ОПАП" Финансовите несгоди принудиха някои отбори от втора и трета дивизия да плащат здравни застраховки за играчите си само за мачовете, но не и за тренировките. Това естествено доведе до стачка, която беше прекратена едва след подписването на споразумение между футболната лига и синдиката на футболистите.
 
Някои играчи видяха във футболните залози начин за редовни приходи. Президентите на клубовете не останаха по-назад. Това доведе до сериозен скандал с манипулиране на футболни срещи и в края на сезон 2010/11 Кавала и Олимпиакос (Волос) бяха извадени от първенството заради уредени мачове. Президентът на Олимпиакос (Волос) Ахилеас Беос дори беше арестуван през лятото на 2011 г. Същото сполетя и боса на втородизинонния Илиуполи Йоргос Цакояни.
 
СВЕТЪЛ ЛЪЧ
 
greek.jpgВ условията на целия хаос в гръцкия футбол има един отбор, който изпълва хората с гордост. Националният отбор на Гърция някак успя да избегне унищожителния ефект на финансовата криза. Елините се представят стабилно, след като Фернандо Сантош наследи Ото Рехагел през лятото на 2010 г. Оттогава тимът има само четири загуби в 33 мача. Участва на 1/4-финал на Евро 2012, има добри шансове за класиране на Мондиал 2014 и неизменно е в Топ 15 на ранглистата на ФИФА.
 
Тимът не се отказа от дефанзивния стил, наложен от Рехагел, но Фернандо Санош добави малко тактическо разнообразие в играта. Основният фокус продължава да е контраатака. Селекционерът показа вяра в качествата на гръцките футболисти. Той си спечели уважение с желанието си да подмени някои основни играчи и да наложи млади футболисти в състава. Успешното представяне на националния отбор показа, че гръцките футболисти са много качествени. Силата на отбора на Фернандо Сантош все още е във ветерани като Карагунис, Торосидис и Йоргос Самарас, но има и обещаващи таланти като Кириакос Пападопулос (Шалке 04) и Костас Фортунис (Кайзерслаутерн).
 
Налагането на младоци е задължителен ход и на клубно ниво. В момента отборите са принудени да търсят попълнения от собствените си школи или в аматьорските тимове. Дори през януари беше предложено създаването на национално първенство във възрастова група до 15 години. На теория това трябва да подобри качеството на всеки гръцки футболист. Истината е, че ще отнеме много години, за да може страната и гръцкият спорт да се отърсят от сегашното си тежко положение. Но друг изход просто няма....