Церемонията и връчването на "Златната топка" за футболист номер 1 на 2014 година отмина. Изглеждаше, че и отзвукът около награждаването на Кристиано Роналдо за втора поредна година и общо за трети път в кариерата му също. Легендарният холандец Йохан Кройф обаче не разбира защо португалецът е получил приза два пъти поред.

"Този приз от най-високо ниво трябва да се присъди на играч, който притежава отлична индивидуалност и отборни постижения. От тази гледна точка е абсурд, че наградата се връчва на футболист, който не винаги е бил най-добър на терена и не е спечелил много трофеи.

През 2013-а Байерн стигна до всички отличия, но бе награден Роналдо, а не Тони Кроос или някой друг от мюнхенския клуб. През 2014-а отново Кроос бе ключов играч за отбора на Германия, който стана световен шампион. И на всичко отгоре името му не фигурираше сред тримата финалисти. Роналдо пък бе в сянка в Бразилия. Ето защо не мога да възприема на сериозно наградата на ФИФА", коментира иконата на Барселона, който е носител на трофея през 1971, 1973 и 1974 година.