Крузейро измъкна нулево равенство като гост на аржентинския Естудиантес в първи финален мач на Копа Либертадорес. И двата отбора пропуснаха удобни положения за гол на срещата в Ла Плата и по този начин не успяха да вземат предимство преди реванша.

Крузейро имаше първата голова възможност в мача, но ударът на Леонардо Силва с глава след корнер мина встрани от вратата. В 12-ата минута вратарят на бразилския тим трябваше да спаси прекрасно изпълнен фаул от Хуан Себастиан Верон.
 
Финалът на Копа Либертадорес през тази година чества 39 години от последното участие на Естудиантес в мач за титлата на турнира. Клубът от Ла Плата спечели най-престижния клубен трофея на Южна Америка в три последователни години от 1968 до 1970 г.
 
През тази година се чества и 50-годишнината на Копа Либертадорес, която е южноамериканският вариант на Шампионската лига. 32 отбора от континента се борят за спечелването на трофея.
 
Години наред надпреварата бе доминирана от аржентински отбори, като в периода 1963-79 страната винаги имаше отбор участник на финала, а в този период Индепендиенте спечели трофея шест пъти.
 
От началото на 90-те години на ХХ в. бразилските клубове наложиха доминацията си. В последните 10 години страната излъчи 10 финалиста, но от страните участнички само Перу и Мексико не са имали победител в турнира./БЛИЦ