След като аржентинският национален отбор отмени предвидената си контрола в Израел срещу местния национален тим, вълненията не спират. Оцветени в кървавочервено екипи на „гаучосите“ и протести със заплахи на палестинци в Барселона стоят зад отказа на Аржентина да играе в последната си проверка преди световното първенство в Русия от 14 юни до 15 юли.

„Срамно е, че Аржентина не се противопостави на мразещите Израел подстрекатели“, обяви вътрешният министър на Израел Авигдор Либерман чрез социалната мрежа „Туитър“.

Израелското спортно министерство пък обяви, че все още има „искрица надежда“ за провеждането на планираната за събота контрола. Посолството на страната в Буенос Айрес бе съобщило вече, че разпродадената приятелска среща е отменена заради „заплахи и провокации“ от пелестински активисти срещу аржентинската звезда Лионел Меси, неговите съотборници и техните семейства.  

Протести срещу провеждането на срещата имаше още преди дни в Барселона, където аржентинците тренират. Палестинци се появиха на тренировка на тима с оцапани в кървавочервено екипи на Аржентина и заплашиха Меси и компания.

„Меси е един символ за мир и любов. Молим го да не взима участие. Всеки трябва да запали екипа неговото име и негови плакати, ако той пристигне в Йерусалим“, призова преди това шефът на Палестинския футболен съюз Джибрил Радшуб.

„Спортът днес триумфира, а на Израел бе показан червен картон пред лицето“, отпразнува след това Радшуб решението на аржентинците да не играят в Йерусалим.

Израелският футболен съюз пък обяви, че Радшуб е прекрачил „червената линия“ и ще бъде внесена жалба във ФИФА.

Контролата първоначално била предвидена да се изиграе в пристанищния град Хайфа, но след проместването ѝ в Йерусалим започнали протестите и заплахите срещи аржентинските национали.

„Откакто Аржентина съобщи за участието си в мача срещу Израел, терористичните организации започнаха да изпращат послания към играчите и техните семейства, заплахи за техния живот и живота на семействата им“, призна израелската спортна министърка Мири Регев.

В момента аржентинците търсят съперник за контрола преди Световното и кандидати са Малта и Сан Марино, а проверката би трябвало да се проведе в Барселона.