Вратарят на Манчестър Юнайтед Томаш Кушчак говори за предстоящия двубой между Полша и България във Варшава пред „Меридиан Мач“.

- Ти игра финал за "Карлинг Къп" в неделя с твоя съотборник и капитан на нашия национален отбор Димитър Бербатов. В сряда излизаш да пазиш срещу България и този път Бербатов ще бъде в противниковия отбор. Познаваш ли вече играта на българите?
- Ясно е, че най-познат ми е Бербатов, но познавам лично и Стилиян Петров, и Валери Божинов благодарение на моя добър приятел Александър Младенов. Винаги, когато сме се срещали по терените в Англия, сме се поздравявали и сме си говорили за България. Всички те са много добри играчи и затова съм сигурен, че въпреки приятелския характер на контролата Полша-България във Варшава на нас ще ни бъде много трудно. Фактът, че поради контузия няма да играе Мартин Петров, не прави българите по-слаб съперник. 
 
- И в "Дружина полска", и в отбора на Станимир Стоилов има контузени футболисти. Това ще се отрази ли по някакъв начин на двата отбора?
- При всички случаи нашите загуби са по-големи. Освен полузащитника Лукаш Пишчек от Херта ще липсва и нашият голмайстор Иринеуш Йелен, което наистина е голяма загуба. С това нападателната ни мощ ще намалее в голяма степен. А в българския отбор, независимо че станаха някои промени поради контузии, едва ли това особено ще намали класата му.
 
- Не те ли притеснява фактът, че Бербатов може да те изненада с нещо и да ти вкара гол?
- Не е изключено това да стане, но, честно казано, не бих искал да пусна гол след негов удар. Виждаме се по тренировки почти всеки ден, но той е толкова невероятен играч, че винаги може да измисли нещо, което да ме изненада във Варшава. Аз обаче ще направя всичко възможно да не му дам повод за радост, защото после, като се върнем в Манчестър, в съблекалнята ще ме скъсат от подигравки, че Берба ми е вкарал.
 
- В някои мачове сър Алекс Фъргюсън остави Бербатов на пейката, там, където ти прекарваш доста време...
- Това изобщо не е повод за безпокойство! Не е толкова лошо да седиш на пейката, важното е да знаеш, че си също толкова добър, колкото тези, които са на терена. Поне в Манчестър Юнайтед е така. Крайно време е да се разбере, че на "Олд Трафорд" няма слаби футболисти. Щом един играч е поискан от Алекс Фъргюсън, то това означава, че той е суперфутболист и това не подлежи на никакво съмнение.
 
- В предишното си интервю за "Меридиан Мач" каза, че Бербатов не е по-слаб футболист от Кристияно Роналдо...
- И продължавам да го твърдя. Това е нападател с много голям потенциал и непредвидима техника. Достатъчно е да спомена какво показа българинът в мачовете с Евертън и с Астън Вила, за да се разбере колко голяма е класата му. За мен е удоволствие, че съм негов съотборник.
 
- Коментирахте ли с Бербатов предстоящата контрола Полша-България? Все пак ще играете един срещу друг.
- Покрай финала за "Карлинг Къп" с Астън Вила на "Уембли" в неделя не ни остана време. Но след мача останахме да спим в Лондон и на сутринта тръгнахме за полската столица, така че имахме достатъчно време да си поговорим на тази тема. Трябва да призная, познанията ми за вашия отбор са толкова, колкото тези на Бербатов за нашия. Това обаче не ни притеснява, тъй като това все пак е само един приятелски мач. Ние сме сравнително млад отбор и за нашия селекционер работата тепърва започва, защото той има задача да изгради боеспособен отбор за Евро 2012.
 
- Тежката и дълга зима в Полша още не е свършила. Теренът на Полония, където ще се играе мачът, е в окаяно състояние. Това не те ли притеснява?
- Да, определено е повод за безпокойство, особено за футболистите от западни отбори, Такива като мен, Бербатов, Стилиян и Божинов не са свикнали да играят на разкопани ниви. Най-важното е да няма травми и двата отбора да покажат добра игра. Аз никога не съм играл срещу България и ако успея да не допусна гол, веднага след мача ще се обадя на Сашо Младенов, за да му се похваля.
 
- И накрая, какви са очакванията ви за мача?
- Не е тайна, че ние имаме проблеми в защита и несъмнено българското нападение ще се опита да се възползва от това. Не трябва обаче да забравяме, че все пак сме домакини и ще се постараем да покажем, че сме добър колектив. Мотото на нашия селекциoнер Франчишек Жмуда е, че ние трябва да оставим сърцето си на терена. Ако в един мач сме се раздали, значи всичко е наред и резултатът не е чак толкова важен.