Тотнъм се представя много силно от началото на сезона. В момента заема трето място и има шансове да стане шампион. Капитанът на “шпорите” Ледли Кинг разказа в интервю за Sport360.com за амбициите на своя тим в борбата за титлата, както и за личната му битка с контузиите, които застрашават кариерата му.
 
- Тотнъм заема трето място, но първите два отбора в класирането не са много далеч. Изглежда тимът има шанс, а и сили за титлата. Ако преди началото на сезона Ви бяха предложили третото място, щяхте ли да го приемете?
- Да, най-вероятно. Без да е изигран и един мач, бих приел това предложение. Нашата цел преди началото на сезона беше завръщане в Шампионската лига. След първите ни два мача обаче нещата не изглеждаха никак добре. След това всичко се разви добре и изведнъж се оказа, че не сме далеч от титлата. Във всеки мач преследваме победата и знаем, че имаме сили да станем шампиони.
 
- Все още ли в клуба говорят, че сте кандидат за първото място или имаше промяна в настроението след загубата от Манчестър Сити и равенството с Ливърпул на “Анфилд”?
- Да. Защо да не сме кандидат? Все още има много мачове до края на сезона. Убеден съм, че двата отбора от Манчестър ще загубят точки. Важното е ние да бъдем на ниво и да не изоставаме от тях. Това означава, че във всеки мач задължително ще преследваме трите точки.
 
- Така всеки мач се превръща във финал. Това не увеличава ли напрежението върху Вас като капитан на отбора, както и върху останалите играчи?
- Мисля, че това е напрежение, което ни доставя удоволствие. Знаем, че всеки един мач е важен. В Тотнъм съм отдавна. Имало е случаи, когато по това време на сезона сме били 14-и в класирането и не е имало цел, за която да играем. В такива моменти представянето на отбора спада. Точно затова големите мачове носят удоволствие. Сигурен съм, че и останалите момчета изпитват същото.
 
- Феновете със сигурност се радват, че самият Вие играете често през този сезон. Очевидно е, че хроничната контузия на коляното продължава да Ви тормози. Как се справяте с това?
- През миналия сезон имах проблем в слабините, който ми попречи да играя 7 месеца. Коляното ми не е идеално, но за момента не ми пречи да играя. Мисля, че свиквам с този проблем. Трябва да се опазя от други контузии и със сигурност ще мога да бъда на терена много по-често.
 
- Травмата в коляното обаче Ви пречи да тренирате нормално. Как успявате да издържите 90 минути?
- Тренирам доколкото ми е възможно. Полагам усилия във фитнеса и в басейна, освен това и психическата настройка е важна. Знам, че не съм на същото физическо ниво като останалите момчета, но вече мога да предвиждам играта на терена по-добре и да заемам най-добрата позиция.
 
- След толкова много контузии през кариерата, как успявате да се настроите психически, знаейки, че може и да не играете в следващия мач?
- Психиката. Това е трудната част. Аз обаче вече имам опит. Пробвам да се справя с този проблем от доста време. Може би с натрупването на годините става по-трудно. Аз обичам футбола, това ме кара да продължа. Фактът е, че аз чувствам, че мога да помогна на тима.
 
- Твърдите, че вече четете играта по-добре и това компенсира намаляваща бързина. Как успяхте да напреднете в този аспект?
- Гледам много мачове. Опитвам се да гледам колкото се може повече футбол. Ако не може да бъдеш на терена и да играеш, поне можеш да гледаш и да се учиш от действията и грешките на другите. Точно това правя и аз. Най-важното нещо е, че не спирам да вярвам в собствените си сили.