Бившият играч на Манчестър Юнайтед и капитан на английския национален отбор Пол Инс смята, че Димитър Бербатов в момента е далеч от това да бъде сравняван с легендата на "червените дяволи" Ерик Кантона. В традиционната си колонка в “Нюз ъф дъ Уърлд” Инс направи обширен анализ на представянето на капитанa на българския национален отбор.

"Когато Димитър Бербатов пристигна на "Олд Трафорд" миналия сезон, неговото име бе споменавано в същия дух като това на Ерик Кантона. Но никой не може да бъде сравняван с Ерик Кантона. Той беше единствен. Уникален. Всъщност съдебните заседатели все още не са взели решение дали Димитър Бербатов наистина е играч на Манчестър Юнайтед...точка.

Когато спечелихме титлата през 1992/93, Кантона бе наш талисман - човекът, който носеше магията. Но това бе само половината от неговия принос. Работоспособността му бе феноменална, а отборната етика - безспорна. Можем ли да кажем същото за Бербатов - играч, който струва, не забравяйте, над 30 милиона паунда? Не, още не можем.

По тази причина този сезон е много важен за него. Кристиано Роналдо си тръгна, взимайки своите голове със себе си. Карлос Тевес си тръгна заедно със своя неуморим ентусиазъм. Бербатов трябва да напредне и на двата фронта. Да бъдеш талантлив на "Олд Трафорд" не е достатъчно. Там стандартите са до небето. Трябва да си тотално посветен на работата - на тренировъчното игрище, на терена, във всичко, което правиш. Кантона можеше това. Гигс, Невил и Скоулс все още го могат, макар че са към края на дългите си знаменити кариери. Уей Рууни също го може. Защо той е така обичан от феновете и от сър Алекс?

Не само заради феноменалния си талант, но и заради големите усилия, които полага. Понякога се замисляш дали не е свършил прекалено много работа. Но никога не се замисляш за това, когато става дума за Бербатов. Той започна в 29 двубоя в Премиър лийг през миналия сезон и се появи като резерва в други два, като вкара едва девет гола. Бе титуляр в два мача за ФА Къп, резерва в един, отбеляза един гол. В девет мача в Шампионската лига вкара четири пъти. Два срещу Олборг и два срещу Селтик. Не е нещо особено.

Това, което притеснява повече феновете обаче, е начинът, по който Бербатов играе. Хората ми казват, че такъв е неговият стил. Той показва страхотно докосване на топката и мигове с невероятни умения, както и забележително усещане на останалите играчи. Но Бербатов е и прекалено спокоен. Всичко това е добре.

Но ако има и намек за мързел, това експонира върху играчите около него. Върху Рууни и Гигс. И ако не се намери кой да носи неговата тежест на "Олд Трафорд", сър Алекс и останалите играчи ще се стоварят върху него като тухли. Фъргюсън разполага с няколко талантливи млади нападатели, чакащи своя шанс, но той знае, че не може да разчита те да му носят победите в Шампионската лига или Премиър лийг. В отсъствието на Роналдо и Тевес, Фъргюсън се нуждае от това Бербатов да започне да вкарва. Не само в големите мачове.

Бербатов е на 28 години. Това е решителен етап в неговата кариера. Все още не знаем как да го съдим. Може би има качествата да стане звезда на Манчестър Юнайтед. Може би е готов да заеме мястото на Ерик Кантона. Може би притежава същият апетит за сериозна работа, какъвто са показвали големите фигури на "Олд Трафорд" през годините.

Сега е моментът да излезе и да го покаже"./БЛИЦ