В продължения на 30 години холандецът Луис ван Гаал почти непрекъснато водеше европейски грандове и спечели шампионските титли в своята родина, Испания, Германия и Англия. Дали в Аякс, Барселона, Байерн или Манчестър Юнайтед – навсякъде 67-годишният специалист остави своите следи, формира играчи от световна класа и работеше с тях. Един от тях обаче ще бъде запомнен от него по особен начин.

„Луиш Фиго. Той е победител. Раздаваше се винаги напълно, дали в тренировка или на мач. Този тип играчи ги обичам най-много, защото са отворени към всичко и на терена са водещи личности“, сподели Ван Гаал пред „Гардиън“ на въпрос за играча, когото е тренирал с най-голямо удоволствие. В тази връзка холандецът добавя и името на настоящия селекционер на Испания Луис Енрике.

Ван Гаал и Фиго работеха заедно три години (от 1997 до 2000 година) като треньор и футболист в Барселона. Два пъти те станаха заедно шампиони и веднъж носители на купата на страната. И Луис Ерике бе част от този тим на каталунците.

Най-добрият момент в своята треньорска кариера Ван Гаал преживява обаче не в Барселона, а начело на Аякс. „Най-вълнуващият момент не беше на треньорската скамейка. Беше по каналите на Амстердам след спечелването на Шампионската лига (б.р. през 1995 година). Беше фантастично. Повече от един милион хора бяха покрай каналите, стари хора на прозорците – просто страхотно“, спомня си холандецът, който на два пъти беше и селекционер на „лалетата“ и води още АЗ Алкмаар от 2005 до 2009 година.