Френската футболна легенда Ерик Кантона направи остро изказване срещу организаторите на предстоящия Мондиал в Катар (21.11.- 18.12. 2022). Бившият голмайстор заяви, че домакините не са футболна страна, а след това ги нападна за неспазване на човешките права покрай изграждането на стадионите.

„Ако трябва да бъда честен, следващото световно първенство изобщо не ме интересува. Това първенство няма да бъде истински Мондиал за мен. През последните десет години имахме много събития като олимпийски игри или световни първенства в страни като Русия или Китай. Катар обаче, не е футболна държава”, сподели той.

„Аз не съм против идеята домакин да бъде страна, в която има възможност футболът да се популяризира и развива, като например в ЮАР или САЩ през 90-те. Футболът е най-популярният спорт сред жените в САЩ, има много имигранти от Южна Америка и голям потенциал за развитие. В момента в САЩ, спортът с най-много професионално ангажирани хора е футболът. Но за Катар, истината е, че тази страна няма подобен потенциал. Няма нищо. Мисля, че става дума просто за пари.

Работата е в парите и в това как те постъпват с хората, които строяха стадионите. Това е ужасно. Загинаха хиляди хора. И все пак ще се радвам на това световно първенство. Аз лично няма да гледам. Разбирам, че футболът е бизнес. Но мислех, че това е единственото място, където всеки може да получи шанс", добави той пред "Дейли Мейл".