Легендарният треньор Валери Непомняшчи напусна днес поста си на наставник на елитния руски Том (Томск) след загубата с 0:4 от Краснодар през уикенда.
 
Поражението в събота бе шесто за последните 7 мача на тима в Премиер лигата. По този начин затъналият в задължения клуб заема 14-о място в класирането.
 
Непомняшчи пое Том през 2008 г. и въпреки финансовите ограничения успяваше да запази елитния статут на клуба.
 
През 2009 г. тимът от Томск успя да се отърве от фалит, след като премиерът Владимир Путин нареди на седем от най-големите руски петролни и енергийни компании да спасят клуба.
 
През тази година играчите заплашиха със стачка, тъй като не бяха получавали заплати в продължение на няколко месеца. Том от своя страна отново потърси държавна помощ за избягване на банкрута.
 
Генералният директор Юри Степанов пък е разследван за измама, свързана с трансфера на руския национал Павел Погребняк през 2006 г. Според информациите има замесена трета страна, на която са платени 400 000 долара за осъществяване на преминаването на нападателя от Спартак (Москва) в Том.
 
Непомняшчи стана популярен през 1990 г., когато под неговото ръководство Камерун стана първият африкански отбор, класирал се за четвъртфинал на световно първенство. На Мондиал`90 "неукротимите лъвове" победиха Аржентина, Румъния и Колумбия преди да отпаднат от Англия в драматичен мач. По този начин руснакът стана истинска легенда в Камерун и получи държавния орден на Почетния легион.
 
68-годишният специалист през кариерата си е бил треньор на отбори от Туркменистан, Турция, Китай, Южна Корея, Япония, Узбекистан и Русия./БЛИЦ