Аржентинският магьосник на Барселона Лионел Меси спечели всичко с отбора този сезон. Утре му предстои последния мач в груповата фаза на Шампионската лига и почти сигурно класиране на 1/8-финалите. След това предстои и световното клубно първенство, в което Барселона е основен фаворит.

С обичайната си скромност нисичкият Меси отговаря на въпросите на официалния сайт на ФИФА за предстоящото клубно световно първенство и за шансовете на Аржентина на световното първенство в ЮАР догодина.

-Лионел, вече стана ясен жребият за световното първенство в ЮАР. Аржентина може ли да спечели титлата?
-Трябва да мислим стъпка по стъпка и да сме съсредоточени и спокойни. Първо ние трябва да печелим мачовете и тогава да мислим за световната титла.

-Имахте проблеми в квалификациите, сега как виждате отбора?
-За нас сега започва нова фаза. След квалификациите се чувстваме малко по-спокойни и ще има голяма промяна в играта ни.

-Испания ли е основният фаворит за световната титла?
-Според мен това е най-добрият отбор в света в момента. Те играят най-добрия футбол, постигат най-добрите резултати и никой друг не изглежда така сигурно на терена. Те влизат с голяма увереност в световното първенство, а това е важно за всеки един отбор.

-Да преминем към Барселона. Ще играете на световното клубно първенство в Абу Даби. Развълнуван ли сте от мисълта, че може да спечелите още един трофей този сезон?
-Това е една от титлите, която никога не е била във витрината на Барселона, винаги се е изплъзвала на клуба. Това ще бъде историческо състезание за нас, тъй като може да спечелим шести трофей за годината. Лично за мен предстоящото световно клубно първенство е голям стимул, тъй като ще ми помогне да се развивам и да се подготвя за Мондиала другото лято.

-Беше контузен през 2006 година, когато за последно Барселона игра на този турнир.
-Да, за съжаление получих травма точно преди надпреварата и трябваше да гледам мачовете по телевизията. Мисля, че сега сме по-уверени и имаме сили да спечелим трофея.

-Знаете ли нещо повече за евентуалните ви съперници на световното клубно първенство в Абу Даби?
-Не, ако трябва да съм честен, нищо не знам за тях. Когато дойде време да се запознаем, треньорът ще го направи. Знам малко повече за аржентинския Естудиантес. Те имат големи играчи, един от тях е Хуан Себастиян Верон.

-Това е първият турнир, който ще се проведе в ОАЕ. Знаете ли нещо повече за тази част на света?
-Не, не, но това ще бъде интересно. Винаги ми е било хубаво да се запозная с нови места и нови хора. Би било добре, ако Барселона стане шампион в този нов етап от своята история. Обикновено ние нямаме много време да разглеждаме местата, където ходим, тъй като пътуваме от стадиона до хотела и от хотела до стадиона. Ние сме там, за да играем, да си вършим работата и да спечелим турнира.

-Това може би ще бъде първият трофей за сезон 2009/2010 и първи за друга историческа година, подобна на вече отминаващата?
-Със сигурност. Важно за нас е да спечелим този турнир, както и да защитим трофеите, които завоювахме този сезон. Това ще ни вдъхне доверие и самочувствие.

-Барселона играе прекрасен футбол. Това ли е най-добрият отбор, в който сте играл?
-Не знам. Бях късметлия да съм част от отбора, който спечели Шампионската лига през 2006 година. Тогава имахме брилянтни играчи като Роналдиньо, Ето`о и Деко. Фантастично е, че с този отбор постигнахме толкова много.

-Вие вече спечелихте “Златната топка”, а наградата на ФИФА за играч на годината ще бъде определена след няколко дни. Дали това ще бъде годината, в която ще спечелите всичко възможно?
-Надявам се. Това ще бъде трети опит да спечеля наградата на ФИФА. Досега не успях, дано третият път ми донесе късмет (смее се)./БЛИЦ