Голямата звезда на Байерн Роберт Левандовски бе обявен за №1 в света и грабна нагрaдата The Best на ФИФА за 2020 година. Полският национал спечели приза в надпревара с Кристиано Роналдо (Ювентус) и Лионел Меси (Барселона).

Наградата се връчва за първи път през 2016 година и на два пъти е била притежание на Роналдо (2016 г. и 2017 г.), а Меси я е печелил веднъж - миналата година. Сега полякът Роберт Левандовски я получи лично от президента на ФИФА Джани Инфантино, след като спечели требъл с баварците тази година.

За номер 1 при треньорите за втора поредна година бе обявен мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Водещи на церемонията бяха холандската футболна легенда Рууд Гулит и спортната журналистка Решмин Чаудхури.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино откри церемонията с видео съобщение, в което говори за тежката година във футбола, споменавайки за голямата загуба на легендите Диего Марадона и Паоло Роси.



Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд получи специално признание за това, че помогна за набирате на милиони лири и убеди правителството на Великобритания да дава безплатна храна в училище на семейства с ниски доходи.

Първата връчена награда за вечерта бе за най-добра вратарка - французойката Сара Буади от Олимпик (Лион), а тя се пребори за приза в конкуренцията на Кристиане Ендлер от ПСЖ и Алиса Нехер от Чикаго Ред Старс. 34-годишната футболистка е шампионка на Франция 10 пъти и има 7 триумфа в Шампионската лига при жените. Тази година вратарката на женския национален тим на Франция спечели требъл с тима от Лион.

При мъжете най-добър вратар тази година е спечелилият требъл с Байерн германски национал Мануел Нойер, а другите двама номинирани бяха Алисон (Ливърпул) и Ян Облак (Атлетико Мадрид).

Южнокорейският национал Хьон-Мин Сон от Тотнъм спечели наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол в света през 2020 година с попадение срещу Бърнли във Висшата лига, а конкуренти му бяха Луис Суарес (Атлетико Мадрид) и Джорджиан Де Араскиета (Фламенго).

В надпреварата за най-добър треньор №1 стана германският мениджър на Ливърпул Юрген Клоп. Той изпревари за приза своя сънародник Ханзи Флик от Байерн и аржентинеца Марсело Биелса, който е начело на Лийдс.

За най-добър треньор в женския футбол бе отличена Сарина Вийгман, която води националния отбор на Холандия, а от следващия сезон поема селекцията на Англия. Тя спечели в конкуренцията на англичанката Ема Хейс от Челси и французинът Жан-Люк Васьор от Олимпик (Лион).

Матиа Агнесе получи наградата на ФИФА за Феърплей за това, че спаси живота на съперник, който изпадна в безсъзнание по време на мача между Кайресе и Оспадалети в Италия.

Маривалдо Франсиско да Силва бе отличен за Фен на годината, след като извървя 64 километра, за да гледа любимия си отбор Ресифе. Пътуването на бразилеца му отнема почти 11 часа.

Тримата финалисти за наградата The Best на ФИФА за най-добър футболист в света през 2020 година са Роберт Левандовски (Байерн), Кристиано Роналдо (Ювентус) и Лионел Меси (Барселона).

ФИФА обяви и идеалната единадесеторка на годината: Алисон Бекер (Ливърпул), Трент-Александър Арнолд (Ливърпул), Серхио Рамос (Реал Мадрид), Върджил Ван Дайк (Ливърпул), Алфонсо Дейвис (Байерн), Кевин Де Бройне (Манчестър Сити), Тиаго Алкантара (Байерн/Ливърпул), Йошуа Кимих (Байерн), Лионел Меси (Барселона), Роберт Левандовски (Байерн) и Кристиано Роналдо (Португалия).

Най-добра футболистка тази година е Люси Броунз (Манчестър Сити), която спечели наградата на ФИФА в конкуренцията на Пернил Хардър (Челси) и Уенди Ренар (Олимпик Лион).