Полският Шльонск (Вроцлав), който през лятото отстрани Локомотив (София) в третия квалификационен кръг на Лига Европа, се е прицелил в Илиян Мицански. Българският нападател има опит в няколко полски отбора, но не успя да се наложи в Кайзерслаутерн.
 
Шльонск иска да вземе Мицански под наем до края на сезона, като ще плаща част от заплата на футболиста. Българинът получава 400 000 евро годишно в Кайзерслаутерн. Това е сума, която не получават дори и най-добрите играчи на лидера в полското първенство.
 
Треньорът на тима Орест Лечник разполага в атака с Йохан Воскамп, Кристиан Диас и Лукаш Гикиевич. Те нямат и по десет гола от началото на сезона, въпреки че Шльонск е най-резултатният отбор в шампионата с 31 отбелязани попадения.
 
26-годишният Мицански в момента се възстановява от контузия в дясното бедро, но се очаква да бъде готов за игра след Нова година. Той трудно ще се пребори за място в Кайзерслаутерн и именно от това ще се възползва Шльонск. Това е вторият опит на тима от Вроцлав да вземе българина в редиците си, предишният бе преди година и се оказа неуспешен.
 
Треньорът Лечник добре познава Илиян Мицански. Двамата работеха заедно в Заглембе (Любин), когато българинът вкара 26 гола и стана голмайстор на първенството. В Полша нападателят е играл и за Амика (Вронки), Лех (Познан), Корона (Киелце) и Одра (Воджислав).