Унгарският шампион Дебрецен, който отстрани Левски в плейофите на Шампионската лига, претърпя тежко домакинско поражение с 0:4 от Олимпик (Лион). За френския тим това бе втора поредна победа в Група „Е” на турнира, докато „локи” инкасира втора загуба.

Олимпик преодоля липсана на няколко основни играчи и записа едно впечатляващо първо полувреме, когано дръпна с 3:0 след попадения на Ким Шелстрьом, Миралем Пянич и Сидни Гову. Домакините път ще искат бързо да забравят своя домакински дебют в групите на Шампионската лига.

Бафетимби Гомис вкара четвъртото попадение в началото на втората част, когато с глава би покрай вратаря Вукашин Полексич. С победата Олимпик (Лион) се установи на първо място в класирането на групата с три точки аванс пред Ливърпул и Фиорентина.

Французите бяха без привлечените през лятото Лисандро Лопес и Мишел Бастос, които са контузени. Това накара треньора Клод Пюел да сглоби един необичаен състав, като халфът Жереми Тулалан игра като централен защитник, а крайният защитик Франсоа Клерк трябваше да се спряна като дясно крило.

Това обаче нямаше почти никакво значение, след като гостите поведоха с 3:0 още до 24-ата минута. Тази преднина се дължеше най-вече на 19-годишния плеймейкър Миралем Пянич. В третата минута негово центриране от корнер бе посрещнато от воле от Шелстрьом, а в 10-ата минута Пянич се разписа от фаул. След това се разписа и Сидни Гову, който с глава засече центриране от корнер на Пянич, а преди да влезе във вратата топката се отби в рамото на Цвиткович.

Гову замалко не се разписа за втори път след впечатляваща акция. Френският национал нахлу отдясно, прехвърли топката над главата на защитник и с воле принуди Полексич да избие. Клерк нямаше късмет при удар точно преди почивката.

В моментите, когато Дебрецен опитваше да атакува срещаше съпротивата на намиращия се в прекрасна форма вратар на френския национален отбор Уго Йорис. Той на три пъти парира удари на Цвиткович и един на резервата Гергели Рудолф, след като домакините опитаха да отговорят на попадението на Гомис в 51-ата минута. Атаките на домакините дадоха шанс да Гову отново да стреля към Полексич, а такъв шанс отново се откри и пред Клерк./БЛИЦ

 
Дебрецен – Олимпик (Лион) 0:4
0:1 Шелстрьом (3), 0:2 Пянич (13), 0:3 Гову (23), 0:4 Гомис (51)
 
Дебрецен: 1.Вукашин Полексич, 10.Ласло Боднар, 16.Адам Комлоши, 21.Марсел Фодор, 4.Леандро, 30.Золтан Кис, 77.Петер Цвиткович, 33.Йозеф Варга, 86.Золт Лачко (46-14.Гергели Рудолф), 55.Петер Сакали (85-7.Тибор Домби), 39.Адамо Кулибали

Олимпик (Лион): 1.Уго Йорис, 13.Антони Ревейер, 3.Крис, 28.Жереми Тулалан, 20.Али Сисоко (78-12.Тимоти Колоджиейчак), 2.Франсоа Клерк, 17.Жан Макун, 6.Ким Шелстрьом, 8.Миралем Пянич (57-41.Максим Ганалон), 18.Бафетимби Гомис (54-10.Едерсон), 14.Сидни Гову

Будапеща, „Ференц Пушкаш” - 41 600 зрители
Съдия: Том Хенинг Йовребьо (Норвегия)
Жълти картони: Сакали (Дебрецен)