Италианският селекционер Марчело Липи за пореден път обяви, че няма да измени на принципите си да вика твърде много ново играчи в тима. Той обаче сподели, че Клаудио Маркизио и Доменико Кришито ще бъдат титуляри срещу Швейцария в утрешната контрола.

Липи бе поставен под натиск да се откаже от редица играчи, спечелили световната титла през 2006 г. след слабото представяне на купата на Конфедерацията през юни, когато “адзурите” отпаднаха в груповата фаза след загуби от Египет и Бразилия.
 
Ядрото на тима на 61-годишният специалист е все още от играчи от Мондиал 2006, като 8 от тях са в състава за утрешния мач в Базел. Двама други – Даниеле де Роси и Дженаро Гатузо, получиха почивка, докато Лука Тони не е напълно готов за игра. Липи обяви, че вкарва нови лица в националния отбор, колкото е възможно най-бързо, но промяната трябва да се прави постепенно.
 
“И двамата ще играят от първата минута на мача, заяви Липи на въпрос за халфа на Ювентус Маркизио и защитника на Дженоа Кришито. – Има някои хора, които призовават за революция, но според мен в настоящия състав има доста революционни имена като Кришито, Маркизио, Салваторе Бокети и Давиде Сантон.”
 
Съотборникът на Кришито в Дженоа Бокети също пътува с тима за Швейцария, както и 18-годишният защитник на Интер Сантон. Той бе част и от отбора за купата на Конфедерациите. В тима са и плеймейкърът на Удинезе Гаетано Д`Агостино и вратарят на Каляри Федерико Маркети, които през юни записаха дебюти при победата с 3:0 над Северна Ирландия в контрола.
 
Капитанът на “Скуадра адзура” Фабио Канаваро може да счупи рекорда на Паоло Малдини от 126 мача за националния отбор, ако се появи на терена срещу Швейцария утре.
 
Италия е съперник на България в Група 8 на квалификациите за световното първенство в ЮАР през 2010 г./БЛИЦ