Ливърпул отпадна драматично на 1/16-финалите в турнира Лига Европа, след като загуби при визитата си на Бешикташ с 4:5 след изпълнение на дузпи. Хърватинът Деян Ловрен изпусна решителната последна дузпа за мърсисайдци на същата врата на стадион "Кемал Ататюрк" в Истанбул, където преди почти 10 години "червените" спечелиха Шампионската лига след драма и дузпи с Милан. В редовното време на реванша резултатът бе 1:0 в полза на турския гранд от Истанбул и тъй като в първата среща Ливърпул бе спечелил със същия резултат се стигна до продължения, при които също не настъпи друга промяна. Така се стигна до рулетката на дузпите, при които късметът се усмихна на домакините.

Двубоят не бе толкова драматичен, колкото онзи преди десетилетие, когато мърсисайдци трябваше да наваксват 3 гола пасив срещу Милан, за да стигнат до изпълнения от бялата точка. Този път обаче Ливърпул се оказа губещ при лотарията на дузпите.

Резервата Толгай Арслан отбеляза страхотен гол за Бешикташ в 72-ата минута след пас на бившия нападател на Челси и Нюкасъл Демба Ба, за да прати мача в продължения. До тях обаче можеше и да не се стигна, ако Демба Ба бе реализирал в самия край на редовното време, когато прати топката в напречната греда след удар от близка дистанция.

В продълженията попадения също не бяха отбелязани и логично се стигна до дузпите. При тях домакините демонстрираха страхотен мерник, отбелязвайки при всичките си пет изпълнения, а Симон Миньоле нямаше никаква възможност да реагира при нито една от ситуациите. Гостите също показаха добър мерник в първите четири дузпи, но при последната в грешник се превърна хърватският бранител Деян Ловрен, който прати топката над вратата и зарадва екзалтираните ултраси на Бешикташ.

liver.jpgbesiktas_1.jpgБЕШИКТАШ - Ливърпул 1:0
(0:1 в първия мач, общ резултат 1:1 и 5:4 при дузпите)
1:0 Толгай Арслан (72)

ПРИ ДУЗПИТЕ
1:0 Демба Ба бележи за Бешикташ
1:1 Рики Ламбърт вкарва първата дузпа за Ливърпул
2:1 Гьокхан Торе също е точен за домакините
2:2 Адам Лалана е безкомпромисен за гостите
3:2 Вели Кавлак отново дава аванс на турския тим
3:3 Емре Джан възстановява равенството
4:3 Атиба Хътчинсън реализира с невероятно изпълнение
4:4 Джо Алън прати вратаря в другия ъгъл и отбеляза
5:4 Голмайсторът Толгай Арслан също бележи за домакините
5:4 Деян Ловрен прати топката встрани от вратата и пропусна дузпата

0.9besiktas.jpg