Един от най-големите и обичани футболни клубове Ливърпул е във финансова криза, пише британският таблод "Сън". Счетоводителите заявявиха, че компанията собственик на „мърсисайдци” няма да може да продължи да изплаща големите дългове, които е натрупала.

Дъщерната компания на Ливърпул „Коп Футбол Холдинг”, управлявана от американския дует Джордж Джилет и Том Хикс е регистрирала загуби от 42,6 милиона лири през изминалата финансова година. Около 36,5 милиона от тази сума представляват лихвите върху масивния заем от 350 милиона лири, който двамата изтеглиха за да рефинансират клуба.

По-рано тази седмица клубовете от Висшата лига публикуваха отчетите си за второто тримесечие за 2009 г., според които стана ясно, че някои от водещите отбори успяват да удържат последиците от финансовата криза. Ливърпул закъсня с няколко дни в това отношение, като сега може би става ясно защо. Финансови анализатори съобщават, че ситуацията в Ливърпул се свежда до следното: Ако собствениците не намерят нужните им пари, в скоро време клубът е изправен пред сигурен колапс. В настоящето си състояние всичко каквото клубът спечели на терена, отива за изплащане на дълговете на американските собственици.

Катастрофалните цифри не само поставят под въпрос бъдещето на клуба, но и предвиждат сериозен страничен ефект върху трансферната политика на Рафа Бенитес. Той вече бе изпреварен от Манчестър Сити в битката за подписа на Гарет Бари, докато други скъпоструващи трансферни цели като Давид Силва, Глен Джонсън и Карлос Тевес изглежда няма да се материализират през това лято./БЛИЦ