Изпъстрено с много обрати бе дербито на поредния кръг във Висшата лига между Ливърпул и Арсенал. Двата отбора не можаха да се победят и поделиха точките след атрактивното 4:4 на Анфийлд. 

Срещата на "Анфийлд" започна с натиск на домакините, които търсеха задължителен успех, за да вземат аванс на върха в класирането пред Манчестър Юнайтед. В първите минути стражът на "артилеристите" Лукас Фабиански отрази с вещина опасен удар на Фернандо Торес, който бе много близо до откриване на резултата и след половин час игра, но Насри изби от голлинията. В 36-ата минута аржентинецът Хавиер Масчерано загуби топката близо до наказателното поле и младият французин Самир Насри получи чудесен пас от Сеск Фабрегас. Остана съмнение, че французинът е положение на засада, която не бе отсъдена. Той пое топката, поведе си я и вместо да стреля, след като бе останал сам срещу стража на Ливърпул Рейна, я върна към Андрей Аршавин и руснакът с точен удар под гредата откри резултата в полза на гостите - 0:1. В ответната атакаФабиански спаси удар на Бенаюн и предотврати изравняването. Всичко по-интересно в мача обаче се случи през второто полувреме, когато паднаха нови 7 гола.

Веднага след паузата домакините от Ливърпул обърнаха мача за 7 минути. Първо Фернандо Торес засече прекрасно с глава топката и не остави шансове за Фабиански - 1:1. След това пък младият защитник на Арсенал Гибс не успя да изчисти добре една топка и Дирк Кайт намери Йоси Бенаюн в наказателнто поле. Израелецът игра с глава пред бутоните на бранителите Туре и Саня, а Фабиански изби топката след като беше влезнал във вратата, за да стане резултата 2:1 за домакините.

След още осем минути игра Аршавин се пребори с Риера за една топка и с безпощаден удар от 20 метра изравни за 2:2. Малко след това Самир Насри центрира отляво Аршавин бе точен от точката на дузпата за 3:2 и така оформи първия си хеттрик в Англия. Ливърпул обаче успе да изравни след още 120 секунди игра. Фернандо Торес пое топката пред наказателното поле финтира Микаел Силвестре и шутира неспасяемо в долния ляв ъгъл на Фабиански за 3:3.

И точно когато публиката се надяваше, че "мърсисайдци" може да стигнат до пълен обарт и да спечелят трите точки, „артилеристите" сътвориха чудесна контраатака и отново чрез Аршавин излязоха непред в резултата за 3:4. Моментално Ливърпул се хвърли в атака и усилията на домакините бяха възнагредени. При едно центриране в наказателното поле Саня не успя да изчисти както трябва и Бенаюн отблизо оформи крайното 4:4.

Така след подялвбата на точките Ливърпул събра еднакъв актив с Манчестър Юнайтед (71 точки) и го измести от върха заради по-добрата си голова разлика, но "червените дяволи" имат два мача по-малко. Иначе Арсенал запази 4-ата си позиция с актив от 62 точки. /БЛИЦ