Ливърпул е устремен към подобряване на рекорда на Тотнъм за най-много попадения средно на мач в рамките на един сезон и поне временно задмина това постижение след убедителната победа над „шпорите” с 4:0 на „Анфийлд” през уикенда. Така мърсисайдци поведоха във временното класиране на Висшата лига и възродиха мечтите си за първа шампионска титла от 1990 година.

Стивън Джерард и компания имат вече 8 поредни победи за първенство, а с успеха над Тотнъм вече имат повече голове средно на мач от „шпорите” поне временно. Тимът от Лондон все още държи рекорда в ерата на английското първенство след Втората световна война със 115 гола в 42 мача през сезон 1960/61 (средно по 2,74 гола на мач).

През настоящия сезон Ливърпул отбеляза вече 88 попадения в 32 срещи (средно 2,75 гола на мач) и ако продължи да реализира толкова успешно в противниковите врати до края на сезона, може да стане новият рекордьор по този показател.

Головите машини на мърсисайдци през настоящата кампания са уругваецът Луис Суарес и Даниел Стъридж. Двамата имат общо 49 попадения – 29 на Суарес и 20 на Стъридж. Уругваецът дори стана най-добрият реализатор на Ливърпул за един сезон в ерата на Висшата лига, след като подобри рекорда от 28 попадения на Роби Фаулър от сезон 1995/96.

Двамата футболисти на Ливърпул с по 20 и повече голове в една кампания не е имало от ерата на Йън Сейнт Джон (21 попадения) и Роджър Хънт (31 гола) през сезон 1963/64, когато мърсисайдци печелят първа титла под ръководството на легендарния шотландски мениджър Бил Шенкли. Сегашният северноирландски наставник на мърсисайдци Брендън Роджърс вече е сравняван с Шенкли, чийто прах е разпръснат на „Анфийлд”.