Световният и европейски клубен шампион Ливърпул искал да купи перуанеца Хеан Деса, който изкара неуспешен период в Левски и напусна „сините“ със скандал през 2017 година след само 13 мача и 1 реализиран гол.

Мърсисайдци отправили оферта за Деса, докато той бил футболист на Монпелие във Франция. Това разкри бившият съотборник на перуанеца Джониер Монтаньо в интервю за изданието El Comercio. Според него Ливърпул е харесал много качествата на крилото в приятелските срещи на Перу срещу Англия и Швейцария преди Световното първенство през 2014 година в Бразилия. Монтаньо се аргументира с комуникация с неговия брат Виктор Юго, който също се подвизавал във Франция по същото време и му казал за интереса на „червените“ към техния сънародник.

„Пристигна оферта от английски клуб, но президентът на Монпелие не искаше да го продава. Хора от Ливърпул звъняха всеки ден, но той им отказваше, защото Деса е имал какво още даде на неговия тим и съответно по-натам може да го продаде”, споделил Юго на брат си.

Престоят в Монпелие за Хеан Деса се оказва разочароващ, стига се до два наема в Чили, а впоследствие той пристига и в Левски като свободен агент през май 2016 година, подписвайки договор за два сезона. Перуанецът обаче напуска България със скандал, след като реши през зимата на сезон 2016/17 да прекара новогодишните празници в Чили, но така и не се завърна в Левски. Стигна се и до ФИФА, а Деса трябваше да прекара повече от година без да играе професионален футбол заради липсата на дисциплина. От 2017 година насам той се подвизава в Перу за различни отбори и в момента е играч на Алианса Лима.