Английският гранд Ливърпул ще бъде на турне в Азия през следващия месец и за първи път в своята история ще играе мач в Китай, където има милиони фенове.

“Мърсисайдци”, които пак бяха на азиатско турнир преди 2 години и тогава посетиха Тайланд и Сингапур, ще премерят сили на 13 юли с Гуангдонг Сънрей Кейв в южния китайски град Гуанджоу. След това мениджърът Кени Далглиш и играчите му ще заминат за Малайзия.

“Нашият футболен клуб и градът Ливърпул са дълбоко свързани с Китай. В Ливърпул се намира най-старата китайска общност в цяла Европа”, заяви техническият директор на “червените” Йън Айър.

“Като глобален футболен клуб за нас е много важно да дадем на феновете ни в Китай шанс да видят отбора на живо. Ливърпул ще подходи към мача много сериозно. Това ще бъде първият ни мач от подготовката за следващия сезон 2011/12”, допълни Айър.

“Невероятно е, че можем да дадем възможност на привържениците ни в Китай и Малайзия да гледат как отбора играе”, заяви пък мениджърът на тима Кени Далглиш.

Междувременно от Ливърпул обявиха, че заради сериозни проблеми с визовия режим няма да осъществи плануваното пътуване в Южна Корея. "Поради големия брой миграционни проблеми, ФК Ливърпул със съжаление съобщава, че реши да не посещава Корея през това лято. В момента разглеждаме няколко различни алтернативни варианта за подготовката на отбора", се казва в съобщението на "червените".

Други английски тимове, които ще посетят Азия през юли, са Арсенал, Челси, Блекбърн и Астън Вила. Клуб номер 1 за XX век Реал (Мадрид) също ще играе 2 мача в Китай по време на азиатското си турне през август. /БЛИЦ