Програмата на английския футбол и консервативното управление на Футболната лига доведоха до странния прецедент Ливърпул да играе два официални мача на два континента за два дни. Днес „червените“ гостуват на Астън Вила за Купата на Лигата, а утре срещат Монтерей в полуфинал на Световното клубно първенство в Доха.

Това принуди мърсисайдци да вземат кардиналното решение да излязат тази вечер предимно с играчи от тима си до 23 години. Понеже Юрген Клоп е с основната група в Катар, за временен мениджър на Ливърпул беше назначен 41-годишният Нийл Кричли. Той иначе е начело на втория отбор и работи ежедневно с тима до 23 години, който се състезава във Висшата лига 2 и заема седмо място със 17 точки, на осем зад лидера Дарби Каунти. В събота Ливърпул U23 направи домакинско 1:1 с втория тим на Челси.

Нийл Кричли е роден на 18 октомври 1978 г. Продукт на школата на Крю Аликзандра, но записа само един мач за клуба като професионалист. През 2000 г. халфът се мести в Лий Ар Ем Ай. Изиграва три срещи и прекратява кариерата си на 22 години. След това става треньор и през 2007 г. се завръща в Крю, където става шеф на школата.

Кричли е само един от 16-те специалисти в Англия, които имат най-високата възможна треньорска квалификация, след като е изпратен от английската Футболна асоциация да завърши елитен курс на УЕФА. През 2013 г. се мести в Ливърпул, където първо води отбора до 18 години, а през 2017-а застава начело на втория отбор.

„Мачът с Астън Вила е голяма възможност за момчетата и за мен самия. Това е едно щастливо стечение на обстоятелствата, което не мисля, че някога ще се повтори. Ще съм горд да водя отбора в този двубой, но гордостта ми ще дойде, ако играчите ми покажат истинските си възможности“, коментира Нийл Кричли.

Това, че Юрген Клоп заведе основната група в Доха за предстоящия утре мач с Монтерей, не означава, че германецът има достатъчно играчи за Световното клубно първенство. Чартърен самолет ще чака на летището в Бирмингам, за да вземе част от футболистите от втория отбор. Най-вероятно с полета за Доха ще пътуват 17-годишните холандски защитници Ки-Яна Хувър и Сеп ван ден Берг.

Не е изключено Нийл Кричли да вземе и играчи от школата, които играят за отбора до 19 години. Най-вероятно това ще бъдат 18-годишните Къртис Джоунс (халф) и Нико Уилямс (десен бек).

НАЙ-ВЕРОЯТНИЯТ СТАРТОВ СЪСТАВ НА ЛИВЪРПУЛ СРЕЩУ АСТЪН ВИЛА
Кийвин КЕЛЪХЪР (21 г.)
Вратарят на националния отбор на Ейре до 21 години вече изигра два мача в Купата на Лигата. Беше на вратата при победата с 2:0 над Милтън Кийн Донс в третия кръг, а в четвъртия кръг беше герой за отстраняване на Арсенал с 5:4 след дузпи, след като парира изпълнението на Дани Себайос.

Морган БОЙС (18 г.)
Националът на Уелс до 19 години има силен ляв крак, но заради контузиите в състава може да играе и като десен бек.

Сеп ВАН ДЕН БЕРГ (17 г.)
Централният защитник беше купен през лятото от холандския Цволе за 1,3 милиона евро. Заради рижата му коса в отбора веднага му лепнаха прякора Ед Шиърън (популярен английски певец).

Ки-Яна ХУВЪР (17 г.)
Роденият в Амстердам бранител (на снимката вляво) беше привлечен от Аякс през миналата година, а в Ливърпул вече вървят сравнения между него и Върджил ван Дайк.

Хърби КЕЙН (21 г.)
Полузащитник, който вече натрупа опит в мъжкия футбол. През миналия сезон игра под наем в третодивизионния Донкастър и вкара 7 гола в 49 мача от всички турнири.

Тони ГАЛАХЪР (20 г.)
Роденият в Глазгоу ляв бек беше купен от Фолкърк срещу 200 000 паунда преди година, след като изигра 17 мача за първия отбор на шотландския клуб. Братовчед е на бившия шотландски национален вратар Пол Галахър.

Педро ЧИРИВЕЛА (22 г.)
Най-опитният играч в състава. Испанският дефанзивен халф най-вероятно ще изведе Ливърпул с капитанската лента тази вечер. Част е от школата на „червените“ от лятото на 2014 г. На 17 септември 2015 г. изиграва първия си мач за мъжкия отбор при равенството 1:1 като гост на Бордо в Лига Европа, а на 1 май 2016 г. дебютира във Висшата лига при загубата с 1:3 от Суонзи. В следващите години е пращан под наем в холандските Го Ахед Игълс и Вилем II, както и в испанския Естремадура.

Илайда ДИКСЪН-БОНЪР (18 г.)
Халфът е привлечен от Арсенал през 2015 г., а в школата на Ливърпул започва да блести под ръководството на Стивън Джерард.

Харви ЕЛИЪТ (16 г.)
През лятото бяха платени 7 милиона паунда на Фулъм за младия нападател (на снимката вляво). Ливърпул се пребори в конкуренцията на Реал (Мадрид) и ПСЖ. На 25 септември дебютира срещу Милтън Кийнс Донс в Купата на Лигата. Така на 16 години и 174 дни става най-младият футболист, играл за тима в турнира.

Риан БРЮСТЪР (19 г.)
Нападателят се пребори с контузия на подбедрицата. Дебютира срещу МК Донс, а се очаква през януари да бъде пратен под наем.

Айзък КРИСТИ-ДЕЙВИС (22 г.)
Офанзинвен и комбинативен футболист, който през миналата година премина без трансферна сума от Челси. Започва с футбола в родния си Брайтън, а през 2012 г. става част от школата на „сините“ от Лондон.
Веселин РУСИНОВ, по материали от английските медии