Ливърпул отпада в груповата фаза на Шампионската лига преди 7 години. През сезон 2002/03 мърсисайдци напускат надпреварата, след като остават на трето място в група “В”.

В групата са още Валенсия, Базел и Спартак (Москва). Всичко за Ливърпул се решава в последния мач в групата, в който отборът гостува на Базел в Швейцария. Само победа устройва гостите, за да продължат напред. Двубоят обаче завършва наравно 3:3 и Базел се класира за директните елиминации за сметка на английския гранд. Домакините от Базел дръпват с 3:0 още до 29-ата минута след голове на Роси (2), Хименес (22), и Атуба (29), но гостите стигат само до равенството 3:3. Попаденията реализират Дани Мърфи (61), Владимир Шмицер (64) и Майкъл Оуен (85).

Ливърпул продължава в турнира за купата на УЕФА, но отпада на 1/4-финалите от Селтик след 1:1 у дома и загуба с 0:2 като гост в Шотландия.

Това е и първото отпадане на Ливърпул още в груповата фаза, откакто турнирът носи името Шампионска лига. До момента английският гранд има 9 участия в групите на надпреварата и никога не бе отпадал в толкова ранна фаза./БЛИЦ