Полицията в британската столица Лондон е на тръни заради първия полуфинал от Лига Европа Уест Хям – Айнтрахт (Франкфурт) тази вечер. Градът вече е залят от хиляди германци, които дойдоха, за да подкрепят любимците си. Местните власти и шефовете на „чуковете“ се притесняват да не се повтори екшънът от мача Барселона  - Айнтрахт. Тогава вместо 5000 на стадион „Камп Ноу“ се изсипаха цели 35 000 привърженици на немския отбор.

„Взели сме всички мерки това да не се повтори. Целта е на олимпийския стадион в Лондон да бъдат допуснати ограничен брой фенове на Айнтрахт, както е по правилата“, обявиха от Уест Хям.

Въпреки това обаче всички са нащрек, а в някои немски медии се прокрадва информацията, че бройката германците в Лондон варира между 10 000 и 15 000.  

Winbet - победата е емоция! (18+)

Има една много любопитна подробност, свързана с Уест Хям и Айнтрахт (Франкфурт). След 46 години двата тима отново се изправят един срещу друг на полуфинал в евротурнирите.

През пролетта на 1976 година „чуковете“ повалят своя съперник след 1:2 във Франкфурт и 3:1 в Лондон в турнира за КНК.

На 31 март в Германия Уест Хям удря първи с мощна тупалка на Греъм Падън от голямо разстояние (9-а минута). След това Нойбергер (29) и Краус (47) обръщат резултата.

На реванша на 14 април над всички за „чуковете“ блести Тревор Брукинг, който вкарва два гола след две асистенции на  Франк Лампард-старши в 49-ата и 67-ата минута. След 2:0 са нужни само 60 секунди резултатът да стане 3:0 – разписва се Кийт Робсън. Минута преди края гостите вкарват почетното си попадение в реванша.

Уест Хям се класира на финала за Купата на носителите на национални купи, където губи с 2:4 от белгийския Андерлехт.



Мениджърът на „чуковете“ Дейвид Мойс засипа с похвали Айнтрахт преди мача тази вечер.

„Да победиш Барселона в два мача беше невероятно постижение и показва техните качества. Те са голямо име в германския футбол и имат невероятна подкрепа. Но ние имаме наистина голям стадион и фантастична публика. Наистина е специално, че два отбора с история се изправят един срещу друг“, коментира шотландецът.

От своя страна тарши треньорът на Айнтрахт Франкфурт Оливер Гласнер заяви:

"Сега няма умора. Има само радост и ентусиазъм. Това са финали и трябва да преодолеем болката. Всички в състава са здрави. Намираме се в добра форма. Ще бъде оспорван дуел и ще играем само за победа".

Преди три сезона Айнтрахт отстъпи на полуфиналите в Лига Европа срещу Челси след изпълнение на дузпи.

 Уест Хем пък е десетият дебютант в Лига Европа на УЕФА, който  стига до полуфиналите. Три отбора спечелиха състезанието при първото си участие, последният друг лондонски клуб, Челси, през 2012/13.