Финансовата криза разтърси руския футбол, а това ще се отрази най-много на чуждестранните играчи в местното първенство. Сред тях са и осем български футболисти. В Амкар има трима наши сънародници - Георги Пеев, Захари Сираков и Петър Занев, а останалите са Георги Миланов (ЦСКА Москва), Станислав Манолев (Динамо Москва), Ивелин Попов (Кубан Краснодар), Благой Георгиев (Рубин), както и Живко Миланов във втородивизионния Том (Томск).

Днес клубовете от Висшата лига на страната излязоха с меморандум, озаглавен Мерки за поддържане на професионалния футбол в условията на финансова криза. Основно отборите влязоха в разговори по между си с инициативата да фиксират курс на валутите, в които чужденците получават заплатите си. Представителите на клубовете стигнаха до принципна договорка, с която да се обърнат към играчите, техните мениджъри и представители.

Руските клубове решиха да установят единни корпоративни курсове на валутите за изчисляване на заплатите на чужденците. Вече възнагражденията ще се пресмятат в зависимост от това дали в договорите са вписани евро или щатски долари. Босовете на отборите решиха да закотвят курс на 1 долар - 45 рубли и 1 евро – 55 рубли. За сравнение обменния курс на еврото към рублата в момента е 1 - 66.75 рубли.

Сметките показват, че ако един играч е с договор за заплата от 1000 евро, то в момента той получава 66 750 рубли. Ако се приеме предложението същият играч ще получава 55 000 рубли.

Засега плановете са този меморандум да бъде в сила до края на сезон 204/2015 година, но е възможно и да бъде прекратен предсрочно, ако курсът за обмяна на валута падне под 45 рубли за евро и под 35 рубли за долар.