ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Момчетата от тайландския футболен отбор, които бяха намерени в пещера, може да останат под земята в продължение на месеци, за да изчакат нивото на водата да спадне. Обявиха представители на националната армия, цитирани от „Би Би Си“.

12-те момчета и техният треньор бяха в неизвестност от десет дни, но вчера бяха намерени от водолази на малка издатина в наводнената пещера. В момента спасителите се борят с покачващото се ниво на водата, за да снабдят блокираните футболисти с храна и дрехи.

Според военните доставката на припаси може да продължи няколко месеца. Единственият начин децата и техният треньор да бъдат извадени по-рано е те сторят почти невъзможното и да се научат да се гмуркат под земята.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Експерти считат, че дори и това да се случи, ще бъде много опасна спасителна операция. Изключително опасно е за неопитни гмуркачи да се движат през наводнените и кални коридори на пещерата, в които няма никаква видимост.

Планира се изпращането на специално обучени лекари, които да проверят здравословното състояние на момчетата и да се погрижат за евентуални техни наранявания.

Към момента водата от пещерата се изпомпва, но само за да се поддържа нивото, което непрекъснато се покачва. В следващите дни от седмицата се очакват нови валежи и проникване на още вода. Според запознати в периода септември-октомври пещерата сама се отводнява и пресушава. Така може да се наложи оставането на децата под земята през следващите месеци.

Други спасителни екипи оглеждат планината и се надяват да намерят други входове за пещерата и чрез тях да измъкнат децата от подземния капан.