След трите поредни победи на старта испанският национален тим по футбол регистрира две загуби под ръководството на Луис Енрике, което нарежда бившият наставник на Барселона сред треньорите, започвали най-зле начело на „Ла Фурия“.

Испания загуби драматично при визитата си на Хърватия (2:3) снощи на „Максимир“ и трябва да чакат развръзката на срещата между Англия и „шахматистите“, за да разбере ще играе на финалния турнир идната година, който ще определи първият носител на трофея в Лигата на нациите. „Ла Фурия“ ще се класира само при равенство между „трите лъва“ и хърватите.

Показателите на Луис Енрике го нареждат до треньорите, имали най-слаб старт начело на националния тим на родината му - Рамон Габилондо, Хосе Луис Коста и Хосе Луис Ласпласас (по три победи и две загуби в първите си пет мача), както и до Висенте Миера и Педро Ескартин (две победи, две загуби и едно равенство).

Най-лош старт като селекционер на Испания прави Висенте Миера, който поема тима през 1991 година и през седемте си месеца начело не успява да класира тима на Евро 1992 в Швеция.

Предшественикът на Луис Енрике и вече бивш наставник на Реал (Мадрид) Хулен Лопетеги имаше 4 победи и 1 равенство в първите си 5 мача начело на Испания, а легендите Висенте Дел Боске (5 победи) и Луис Арагонес (3 победи и 2 равенства) са записали най-добър старт.

Мачовете на Испания под ръководството на Луис Енрике:
Англия - Испания 1:2 (Лига на нациите)
Испания - Хърватия 6:0 (Лига на нациите)
Уелс - Испания 1:4 (контрола)
Испания - Англия 2:3 (Лига на нациите)
Хърватия - Испания 3:2 (Лига на нациите)

Общ баланс: 3 победи и 2 загуби при голова разлика 16:8.