След 375 дни в полската столица Варшава ще бъде открито следващото европейско първенство. Няма никакви съмнения, че Германия ще участва на турнира в Полша и Украйна, но пък нарастват страховете на много играчи, че може да отпаднат от състава на Бундестима.

Една година преди Евро 2012 селекционерът на Германия Йоахим Льов вече упражни натиск върху своите играчи с изказването си: “В главата на всеки един играч трябва да присъства мисълта, че ние искаме и трябва да спечелим титлата”.

За постигането на тази цел 51-годишният специалист ще бъде безмилостен и няма да се колебае да задрасква все повече играчи от плановете си за Европейското първенство.

Според най-тиражният немски вестник “Билд” Льов вече има списък с 8 играчи, на които най-вероятно няма да разчита за срещите в Полша и Украйна догодина. Най-новият в този списък е бранителят на Хамбургер Марсел Янсен, на който според Льов му липсва физическа подготовка.

Други играчи, които са с нулеви шансове, да попаднат в разширения състав на Будестима за Евро 2012, са участвалите на Мондиал 2010 в ЮАР Сердар Тасчи от Щутгарт, Пьтр Троховски, който от следващия сезон ще играе в Севиля, Андреас Бек от Хофенхайм и Щефан Кислинг от Байер (Леверкузен).

Ясно е отдавна, че и бившият капитан на отбора Михаел Балак няма да получи шанс повече да играе за Бундеслита. Льов дори предложи на Балак да се раздели с феновете на националния тим в контролата срещу Бразилия на 10 август в Щутгарт.

За други трима играчи, които дълго време бяха част от Бундестима, ще бъде доста трудно да намерят място в отбора за Евро 2012. Това са 22-годишният халф Марко Марин от Вердер (Бремен), 32-годишният бранител Арне Фридрих от Волфсбург и 27-годишният защитник Хайко Вестерман от Хамбургер. Марин и Вестерман отсъстваха в последните контроли на тима и няма да играят в предстоящите евроквалификации срещу Австрия на 3 юни във Виена и срещу Азербайджан на 7 юни в Баку.

Арне Фридрих все още е в отбора, но Льов обмисля вариант да налага за двойка централни бранители 22-годишният Матс Хумелс от Борусия (Дортмунд) и 22-годишният Жером Боатенг от Манчестър Сити. /БЛИЦ