От много години в мрежите за споделяне на видеоклипове циркулира един запис, който с пълното право може да претендира за първия в света футболен интернет хит, а при това в него дори няма нито една секунда игрово време от мач. Едва ли има фен, който да не е гледал как Диего Марадона жонглира с топката под звуците на популярния хит „Live Is Life“ на австрийската поп-рок група „Opus“.

На запознатите е ясно, че действието се развива на 3 май 1989 г. на „Олимпиащадион“ в Мюнхен. На този ден Байерн приема Наполи в полуфинален реванш от Купата на УЕФА. Месец по-рано италианският тим е спечелил първата среща с 2:0 с голове на Карека и Андреа Карневале (и двете асистенции са на Марадона). Реваншът в Германия завършва при резултат 2:2 (два гола на Карека и пак две асистенции на Марадона) и Наполи се класира за финала, където надвива над Щутгарт и печели трофея.

Малцина обаче са наясно как всъщност се е появил въпросният клип и на кого феновете по цял свят трябва да благодарят. Вероятно никой освен 70-хилядната публика в Мюнхен нямаше да стане свидетел на шоуто на Марадона на загрявката, ако не беше един белгийски телевизионен продуцент. Франк Раес (на снимката вдясно) забелязва, че камерите на германската телевизия ZDF снимат, но не излъчват в ефир. Кадрите са показани директно само на светлинното табло на „Олимпиащадион“.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

След края на мача Раес праща писмо до немската телевизия с молба да му бъде представен записа от загрявката преди мача. Продуцентът получава 12-минутно видео. Той изрязва световноизвестните около три минути, които показва по белгийската телевизия. Днес кадрите са обезсмъртени в интернет. „Ако получавах по един цент за всяко гледане в „You Tube“, сега щеше да си гледам старините като милионер на Хаваите“, твърди Франк Раес.

Огромна част на популярността на видеото се дължи на спонтанността. По уредбата на стадиона пускат „Live Is Life“ и камерите се фокусират върху Диего Марадона, който видимо разгрява част от мускулите си. След това аржентинецът, инстинктивно усетил вниманието върху себе си, започва шоу с топката, което сякаш е специална хореография за музиката. Песента на „Opus“ по това време е световен хит от няколко години.

Вероятно всички са забелязали, че Марадона жонглира с топката с развързани обувки. Ако сте си задавали въпроса защо, отговор дава италианският журналист Чико Маролда (на снимката вляво) от вестник „Il Mattino“. Според неговите свидетелства, Дон Диего винаги е загрявал с развързани обувки, тъй като така по-добре чувства топката и ги е завързвал точно преди самото начало на мача.

„Загрявките обикновено са нещо скучно, на което никой не обръща внимание. И в Мюнхен беше така до мига, в който по уредбата не пуснаха „Live Is Life“. От този момент всички гледаха към терена с широко отворени очи. Никой не искаше пропусне нищо от техниката на Марадона“, признава Маролда.

Действията на Диего Марадона по време на загрявката най-точно се описват с една италианска дума: „sprezzatura“. Тя няма буквален превод на български, но в днешно време се споменава най-често в модните среди. Най-общото описание на думата звучи: умението да изглеждаш елегантно, без дори да правиш най-малко усилие за това. Толкова естествено е взаимодействието между топката и техниката на легендарния аржентинец.

Много е писано за това какъв психологически ефект е имало свободното поведение на Марадона преди мача върху играчите на Байерн, които с германската си усърдност изпълняват своите упражнения за раздвижване. Свидетели твърдят, че част от тях са спрели да загряват и са започнали да втренчено да гледат шоуто на аржентинската футболна звезда.

Интересното е, че впечатлението от техниката на Марадона под звуците на музикалния хит от 80-те години създава и фалшиви спомени в хората. Германският нападател Юрген Клинсман твърди: „Бяхме на другия край на терена и загрявахме като истински германци: сериозни и концентрирани... Тогава пуснаха музиката и Диего Марадона започна да жонглира в ритъм с „Live Is Life“. Повече не можехме да загряваме, тъй като искахме да гледаме и да не пропуснем нищо.“ Странното е, че Клинсман по това време няма как да е загрявал на „Олимпиащадион“, тъй като тогава не е играч на Байерн. Клинсман в същия ден е в ГДР, където с Щутгарт му предстои полуфинален реванш срещу Динамо (Дрезден). Мачът в Дрезден завършва 1:1, а швабите се класират за финала заради успеха си с 1:0 в първия мач.

„Това старо видео ми е омръзнало да го гледам. Вероятно много хора изпитват същото отегчение. На мен обаче ми се налага да го правя много често, тъй като това е любимият клип в интернет на моя внук Бенхамин“, признава Диего Марадона.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ